Nå er dette monsteret på vei til Troms

VERDENSKLASSE: Ifølge Forsvarets pressemelding er det en panservogn i absolutt verdensklasse som nå er på vei til daglig drift i indre Troms. Foto: Forsvaret.

VERDENSKLASSE: Ifølge Forsvarets pressemelding er det en panservogn i absolutt verdensklasse som nå er på vei til daglig drift i indre Troms. Foto: Forsvaret.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Tirsdag 24. februar ankom den første av de nye stridsvognene Norge. Om ikke lenge skal de videre til indre Troms for å tjenestegjøre i Panserbataljonen i Brigade Nord.

Det er snakk om en såkalt stormpanservogn, og ifølge en pressemelding fra Hæren dreier det seg om teknologi av den aller ypperste klasse.

– Det blir veldig bra å få verdens beste kampvogner inn i avdelingen. Ikke bare vil det gi et stort operativt løft, men det vil også ha en positiv innvirkning på rekruttering. Vi skal få mange nye ansatte til oss fra i år og fremover en tid. Å ha denne nye vognen gir en ekstra dimensjon til det å jobbe i Panserbataljon, sier oberstløytnant i Brigade Nord, Odd Jøran Nytrøen ifølge pressemeldingen.

Panservognen har også rukket å bli testet av Forsvaret, og pressetalsmann for Hæren, oberstløytnant Aleksander Jankov, forteller at reaksjonene har vært positive.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra brukerne om at vognen ser bra ut, og vi har folk i prosjektet som forteller at dette blir en betydelig kapasitetsøkning, sier Jankov.

Han tror nå at tilveksten av det nye våpenverktøyet til forsvarets arsenal vil bidra til å modernisere Nord-Norges panserbataljon.

– Kampvognen vil bidra til et betydelig operativt løft for Hæren. Den vil bli en viktig brikke i moderniseringen av Brigade Nord som er Norges viktigste landmilitære avdeling. Vi ser fram til å motta den moderniserte vogna og å ta den i bruk. Den ruller først ut i indre Troms hos Panserbataljonen i Brigade Nord, noe som er naturlig og viktig for oss, sier Jankov.

Det er selskapet BAE Systems Hägglunds AB som er hovedleverandør av kampvognen, og deres kontrakt med Forsvarets logistikkorganisasjon innebærer en oppgradering av hærens eksisterende flåte på 103 CV9030 kampvogner, samt bygging av 41 helt nye vogner.

Det er altså den første modellen av sistnevnte som nå har ankommet Norge.

Og skal man tro oberstløytnant Nytrøen vil dette ha stor betydning for Forsvaret i nord.

– Det er viktig å huske på at selv om vi får verdens beste kampvogn i avdelingen, så kan ikke denne erstatte Stridsvognen som hovedkampsystem. Nå er vi veldig fornøyd med de nye kampvognene. Samtidig håper vi at vi får fullføre moderniseringen av stridsvognene våre, Leopard 2. Bare slik kan den nye Hurtige Reaksjonstyrken i nord forbli et fleksibelt og slagkraftig system i rammen av Brigade Nord, også i fremtiden, sier bataljonsjefen til Forsvaret.

Kommentarer til denne saken