Nå er det slutt på solbærsaft, laks, blåbærsyltetøy og kneippbrød på UNN

SLUTT PÅ SOLBÆRSAFT: Solbærsafta er blant de tingene som kuttes ut på pasientmenyen for å spare penger.

SLUTT PÅ SOLBÆRSAFT: Solbærsafta er blant de tingene som kuttes ut på pasientmenyen for å spare penger.

Artikkelen er over 5 år gammel

Pasientmenyen slankes for å spare penger.

DEL

Til neste år må UNN kutte 170 millioner kroner. Hele sykehuset berøres av den økonomiske utfordringen. Også kjøkkenet på UNN. Der har kjøkkenkniven fått selskap av sparekniven.  Til neste år må kjøkkensjef Stein Fredriksson spare inn hele 5 millioner kroner. Innsparingskravet fører til at det kuttes i matutvalget til pasientene. Røkt laks, kneippbrød, blåbær- og bringebærsyltetøy, corn flakes og saltkjøtt kuttes bort fra pasientmenyen, samt en hel rekke andre matvarer. 

- Dere fjerner til og med solbærsafta, selveste symbolet på helsevesenet. Hvorfor?

- Alle avdelinger berøres av innsparingene. Også vi. Derfor har vi valgt å redusere på varer som har lavt forbruk. Som solbærsafta, for eksempel. Forbruket av solbærsaft har blitt kraftig redusert i det siste, sier kjøkkensjef Stein Fredriksson.

Sparingsmål: 250.000

Han sier UNN velger bort produkter få bruker, for heller å legge pengene i andre produkter. Målet er å spare oppmot 200-250.000 på innsparingen.

- Det er ikke sikkert vi klarer å spare så mye.  Forbruksteknisk blir det nok ikke en reduksjon. Pasienter velger heller et annet produkt. Men vi er ikke tjent med å ha mat på lager som det er så lite omsetning på at vi må kaste det i søpla når det går ut av dato, sier Fredriksson til Nordlys.

Sparelisten, som Nordlys har sett, viser videre at saltkjøtt skal erstattes med kalkun. Og appelsinmarmeladen byttes ut med aprikosmarmelade. I tillegg skal en rekke posesupper fjernes. Rekesalaten og potesalaten fjernes også.

Kjører i butikken for pasientene

Kjøkkensjefen tror ikke pasientene kommer til å merke reduksjonen.

- Vi tror vi kan gjøre dette uten at det går utover service eller pasientene. Og så er det slik, at om noen pasienter fortsatt vil ha solbærsaft, eller andre produkter vi ikke har på menyen, så kjører vi til butikken og kjøper det til dem. Det gjør vi allerede to til tre ganger i uka. Det er bare for pasientene å ta kontakt med matvertene, så ordner vi det, sier Fredriksson.

- Hvorfor tar dere ekstraturer på butikken for pasienter?

- Fordi vi vet at viktig maten er for pasientene. Det handler om å bli sett som pasient. At pleiere har tid til dem og at maten smaker godt er svært viktig for oss, sier Fredriksson.

Fem millioner til neste år

- Til neste år må dere spare inn 5 millioner kroner på din avdeling. Hva tenker du om det kravet?

- Aller helst ville jeg jo sluppet å spare. Helst ville jeg jo servert laks og eggerøre daglig, selv om jeg tror pasientene blir lei også av det. Men jeg er optimist og tror vi skal klare det. Vi må jo det. Det handler jo om at UNN skal videreutvikles. Nå bygges A-fløya og PET-senteret skal bygges. For å få det realisert, må alle bidra. Jeg håper og tror innsparingen skal være mulig uten at det rammer pasientene. Samtidig er har vi allerede skåret inn til beinet. Vi har vært gjennom store innsparinger allerede,  sier Fredriksson.

At innsparingene skal  ramme pasientene, vil kjøkkensjefen ikke akseptere.

- Pasientene må ha god ernæring. Vi kan ikke gå på kompromiss med det. Vi har et statlig regelverk å forholde oss til. Pasientene skal ha kjøtt og fisk, proteiner, karbohydrater, fett og fiber.

LES OGSÅ: Her er UNN-listen med 34 sparetiltak 

Har skapt intern debatt

- Vi vet at kuttene i pasientmaten har skapt stor intern debatt. Hvorfor?

- Jeg tror det skyldes at mange frykter vi skal miste omsorgsbildet. Noe av det viktigste vi kan tilby på et sykehus er god mat,  og variasjon i mattilbudet. De ansatte vil jo at pasientene skal få mat de selv setter pris på å spise, sier Fredriksson, som er glad for at saken har vakt engasjement.

- Det viser jo bare at folk bryr seg om pasientene våre, sier Fredriksson.

LES OGSÅ: UNN-sjefen mener Norge bruker for lite penger på helse 

- Vil forringe livskvaliteten

Hans Aarskog er utdannet sykepleier og har jobbet i tredve år i helsevesenet, også på sykehus. For tida er han pasient på UNN. Han mener det er feil av UNN å kutte i matvaretilbudet til pasientene.

- Jeg vet at et bredt maten betyr veldig mye på et sykehus. Ofte har pasientene så dårlig appetitt at de nesten ikke orker spise. Da er det viktig at de har mange valg og at maten er innbydende. Om de skal kutte i maten, vil det forringe livskvaliteten, sier Aarskog.

Han synes det er underlig at også solbærsafta skal helles ut av menyen.

- Det er jo en vare som er helt vanlig å finne i et norsk hjem. Jeg synes rett og slett det er synd at de slår ned på maten. Jeg opplever å få servelatskiver pakket inn i plast og folie. Kanskje kunne man heller spart inn på emballasje enn maten, sier Aarskog til Nordlys.

Store kutt

Totalt har sykehuset derfor en såkalt omstillingsutfordring neste år på 168, 6 millioner kroner. Men i kuttprosessen har UNN-ledelsen planlagt kutt for over 220 millioner kroner, for å ha en buffer og minimalisere budsjettrisikoen.

Hele sykehuset er pålagt sparetiltak.