- Været er komplisert i kveld, med kaldluftsfronter med snøbyger i Tromsø-området og storm i nordlige deler av Nordland og faktisk inne i Bodø by, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Værvarslinga i Nord-Norge.
Og natten blir vindfull, ifølge meteorologen.
- Vi har et kraftig vindfelt over et stort område på vei inn mot kysten. Det blir nok en god kuling i kveld og i natt, sier Lien.
Polartrykk på vei
Meteorologisk institutt skriver på sin Twitter-konto «Meteorologene»:
- Mye vær i #NordNorge de neste dagene. #Polartlavtrykk under utvikling, skriver de.
Vakthavende meteorolog Lien beroliger imidlertid med at det polare lavtrykket som har oppstått mandag trolig ikke vil nå inn til kysten.
- Det er nok bare de havgående store skipene som får føling med dette. Og de er jo laget for å tåle en trøkk, sier Lien.
Regn og holke
Likevel, været i nord blir skiftende de neste dagene. Tirsdag blir det kjøligere og mindre glatt på veiene, men kaldluften erstattes allerede onsdag med mildvær.
- Sannsynligvis når den varme lufta så langt nord som Troms. Da blir det fare for regn og holke, sier Lien.
- Ikke akkurat desember-temperaturer?
- Nei, det har vært veldig mildt i hele landet så langt i vinter. Spesielt i sør, sier Lien.
Men til helga er det atter en gang duket for blågrader. Og spesielt i innlandet blir det kaldt.
- Steder som Målselv, Dividalen og Bardu kan få ned mot 20 minusgrader. I Tromsø-området blir det kanskje et par minus, med null grader lengst ute mot kysten og ned mot ti minusgrader i deler av Tromsdalen, sier meteorologen.
Kaldest i Tromsdalen
Så langt i vinter har de kaldeste temperaturene uteblitt. Kulderekorden så langt har vært minus 4,7 grader på Værvarslinga på Tromsøya, mens målestasjonen i Tromsdalen har hatt 11,8 blågrader.
Stasjonen på Holt har vist minus 3,8 grader.
- Det viser at vi har en del kuldegroper her i byen også. Målestasjonen i Tromsdalen står ned mot elva, og det er et typisk sted hvor den kaldeste lufta samler seg. På samme måte som at det gjerne er litt varmere i Tromsdalen enn på øya på de varmeste sommerdagene, forklarer Lien.