- Været er komplisert i kveld, med kaldluftsfronter med snøbyger i Tromsø-området og storm i nordlige deler av Nordland og faktisk inne i Bodø by, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Værvarslinga i Nord-Norge.

Og natten blir vindfull, ifølge meteorologen.

- Vi har et kraftig vindfelt over et stort område på vei inn mot kysten. Det blir nok en god kuling i kveld og i natt, sier Lien.

Polartrykk på vei

Meteorologisk institutt skriver på sin Twitter-konto «Meteorologene»:

- Mye vær i #NordNorge de neste dagene. #Polartlavtrykk under utvikling, skriver de.

Vakthavende meteorolog Lien beroliger imidlertid med at det polare lavtrykket som har oppstått mandag trolig ikke vil nå inn til kysten.

- Det er nok bare de havgående store skipene som får føling med dette. Og de er jo laget for å tåle en trøkk, sier Lien.

Regn og holke

Likevel, været i nord blir skiftende de neste dagene. Tirsdag blir det kjøligere og mindre glatt på veiene, men kaldluften erstattes allerede onsdag med mildvær.

- Sannsynligvis når den varme lufta så langt nord som Troms. Da blir det fare for regn og holke, sier Lien.

- Ikke akkurat desember-temperaturer?

- Nei, det har vært veldig mildt i hele landet så langt i vinter. Spesielt i sør, sier Lien.

Men til helga er det atter en gang duket for blågrader. Og spesielt i innlandet blir det kaldt.

- Steder som Målselv, Dividalen og Bardu kan få ned mot 20 minusgrader. I Tromsø-området blir det kanskje et par minus, med null grader lengst ute mot kysten og ned mot ti minusgrader i deler av Tromsdalen, sier meteorologen.

Kaldest i Tromsdalen

Så langt i vinter har de kaldeste temperaturene uteblitt. Kulderekorden så langt har vært minus 4,7 grader på Værvarslinga på Tromsøya, mens målestasjonen i Tromsdalen har hatt 11,8 blågrader.

Stasjonen på Holt har vist minus 3,8 grader.

- Det viser at vi har en del kuldegroper her i byen også. Målestasjonen i Tromsdalen står ned mot elva, og det er et typisk sted hvor den kaldeste lufta samler seg. På samme måte som at det gjerne er litt varmere i Tromsdalen enn på øya på de varmeste sommerdagene, forklarer Lien.