Fredag kunne Tromsøs utesteder åpne både dører og kraner igjen etter at den nasjonale skjenkestoppen ble avviklet. Samtidig ble det også åpnet for at det kan være inntil 100 personer til stede på innendørs arrangementer med faste plasser.

Det ble også klarsignalet for den første skikkelige festivalen i Tromsø etter lang tids koronatørke.

– Vi hadde bestemt oss for å arrangere selv om det bare hadde blitt tillatt med publikum på 20. Nå kan vi heldigvis samle 100, og vi er veldig glade for at vi får lov å til arrangere festival igjen. Jeg tror folk har savna det, og det føles som en lettelse når vi nå også går mot lysere tider, sier festivalsjef Lisa Hoen.

Gode rutiner

Det er Tromsø Internasjonale Filmfestival som onsdag skal fyre av startskuddet for årets Stumfilmdager. Fire dager med levende musikk og konserter til dramatikken som utspiller seg på lerretet.

Det hele skjer på Verdensteatret, der arrangørene har gode rutiner på smittevern.

Det betyr for eksempel at bare annethvert sete er i bruk, og at det blir vasket mellom hver forestilling.

– Vi har fullt fokus på smittevern, sier Hoen.

Brudeferd og musikkmiks

Stumfilmfestivalen braker løs onsdag kveld med en musikalsk eventyrblanding som akkompagnement til ett av våre nasjonale arvestykker.

Det er den snart hundre år gamle filmen «Brudeferden i Hardanger» som får tonefølge av både elektronika, metal, world, urban, folk og pop.

– Filmen er nasjonalromantisk, mens konserten tar for seg hva det norske er i dag og hvordan det moderne musikkuttrykket er nå. Vi har en rekke ulike sjangre, og flere musikere har multikulturell bakgrunn, forteller Hoen.

Live fra tre land

Torsdag blir det en spesiell seanse der den russiske filmen «By the law» rammes inn av musikere som befinner seg på tre ulike steder. Saksofonist Sondre A. Kleven stiller på Verdensteatret, mens bandleder Kjetil Nernes – kjent fra Årabrot – deltar live fra Sverige sammen med Karin Park. Fra Murmansk spiller cellisten Ekaterina Okhraminskaya.

Årsaken til denne trelandskonserten er reiserestriksjoner.

– Problemet er at vi ikke får folk over landegrensene, men her har musikerne virkelig øvd på timing. Ved hjelp av et dataprogram for å synkronisere lyden får vi oppleve det live og samtidig, forklarer Hoen.


Arrangørene har også tenkt på den yngre garde. Lørdag er det klart for skikkelig slapstick med komikerklassikerne Fatty Arbuckle, Buster Keaton og Harold Lloyd.

Musikerne er Nasra Ali Omar og Ugress (Gisle Martens Meyer), som skaper et energisk og elektrisk uttrykk rettet mot målgruppa.

Utsolgt koronakonsert

Hele festivalen avsluttes med en storstilt konsertbegivenhet lørdag kveld. Da er det tromsøbandet Iran Mayen som skal framføre nykomponert musikk til filmprosjektet Korona fra programmet Lockdown fra årets TIFF. Konserten skulle vært framført da, men måtte avlyses på grunn av pandemien.

Dette blir avslutningsarrangementet, og forestillinga er allerede utsolgt.

Men festivalsjefen gir håp. Det er nemlig satt opp ekstrakonsert tidligere på kvelden.