Nå er det høysesong for mugg på maten

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Julesesongen er også sesongen der muggsoppen trives og veks. Og i følge Johan Mattsson i rådgivningsselskapet Mycoteam er det flere grunner til dette.

- I jula er det typisk at maten står fremme lengre. Vi har lange frokoster, lange lunsjer, lange middager. Og i romtemperatur trives muggsoppen bedre, sier Mattsson til Nordlys.

- I tillegg er det slik at når maten først kommer i kjøleskapet er det ikke nødvendigvis helt trygt der heller. Noen sopparter klarer seg fint i kjøleskapet også - selv om de fleste vokser saktere der. Men trafikken i kjøleskapet er ofte høyere i jula, og dermed er det vanskeligere å holde temperaturen så lav som man ønsker, sier Mattsson.

Han trekker også frem mengdene med mat, som gjør at en del blir stående i kjøleskapet mye lengre enn det normalt sett ville ha gjort.

Bearbeidet mat verst

- Hvilke matvarer er mest utsatt?

- Beardeidet mat. Der er næringsstoffene lettere tilgjengelig. Saus og kokte grønnsaker, for eksempel. Restemat. Her kan det vokse ganske så fort. Mens på kjøtt og smør tar det litt lengre tid, de er ikke like attraktiv, sier Mattsson.

Penselmugg er den vanligste muggsopptypen på mat i kjøleskap. De liker seg best i temperaturer mellom 20 og 30 grader, men kan også vokse godt i kjøleskapstemperatur, særlig på næringsrik mat og matvarer med stort vanninnhold.

Muggens favorittmat er altså matrester, grønnsaker og surmelksprodukter. I tillegg er det vanlig å finne muggsopp på frukt, brød, nøtter, korn, syltetøy og kjøtt.

- I maten oppstår ofte en kamp mellom muggsopp, gjærsopp og bakterier om næringen. Man ser det ikke med det blotte øye, men i en annen størrelse ville denne intense kampen for tilværelsen vært et skremmende syn, sier Mattsson.

Kan gi diaré

Mat med en grønn hinne eller hvitt puss er ikke bare uappetittlig, den kan være direkte usunn.

– Selv om det som regel ikke er farlig å få i seg muggsopp, kan kombinasjonen av gjærsopp og bakterier føre til mageproblemer og diaré. Astmatikere og allergikere kan også få reaksjoner ved håndtering av maten.

Det hjelper ikke alltid å skjære bort muggen.

– Muggsopp vokser fra utsiden og innover, men i ulik hastighet i forskjellige matvarer. På en gulost kan man fint skjære bort muggen, og osten er ofte like fin inni. En saus eller syltetøy med mugg på kan man bare kaste, for der vil sopptrådene antagelig ha vokst langt inn, sier han.

Når kjøleskapdøren åpnes, virvles bakterier og muggsopp opp og sprer seg rundt i kjøleskapet.

– En grønnsaksskuff med litt vasne grønnsaker og gamle poteter kan fort ødelegge annen mat i kjøleskapet ved at muggsoppen sprer seg oppover i hyllene, sier Mattsson.

Ikke plastposer

Mange av oss pakker inn mat og rester i plastfolie og plastposer. Det er ikke alltid så smart, for da kan det danne seg kondensvann som gir så høy fuktighet at muggsoppen får gunstige vekstforhold.

– Salt på matvarer har en konserverende effekt. Ved stor fukttilgang svekkes denne effekten og da blomstrer muggsoppen fort opp. Og prosessen kan gå raskt. I løpet av én til to uker kan soppen ha gjort stor skade både på både fenalår og julepølse, sier Mattsson.

Han anbefaler å oppbevare tørre matvarer tørt, gjerne i en stoffpose. Annen mat bør legges i tett emballasje og ligge kaldt.

– Tidligere hang man saltet kjøtt i kalde kjellere eller pakket det inn i stoff. Det er en bedre måte å oppbevare salt kjøtt på enn å legge det i en plastpose i kjøleskapet, sier han.

Regelmessig rengjøring av kjøleskapet kan hindre at muggsoppen gror fritt.

– Et annet råd er å unngå å handle for mye, slik at du klarer å spise opp maten før den blir dårlig. Da slipper du et muggent kjøleskap i januar, sier Johan Mattsson i Mycoteam.