Én mann har begått hele 57 innbrudd på denne strekningen på under to år. Politiet er maktesløse

Artikkelen er over 5 år gammel

Tirsdag begikk han ran nummer 57.

DEL

HARSTAD (Nordlys.no): Siden oktober 2013 har én mann alene stått for hele 57 innbrudd på strekninga Stangnes - Seljestad - Sama. Fra sør til nord i Harstad har bedriftseiere måttet bruke mye penger på innbruddstyven som knuser seg gjennom glass og dører uten hensyn til omgivelsene. Mannen er kjent strafferettslig utilregnelig, og ifølge politioverbetjent Oddmund Nilsen ved Harstad politistasjon er mannen åpenbart syk.

– Det er ingenting vi kan gjøre med dette, annet enn å pågripe ham, levere utstyret han stjeler tilbake til eierne, og la mannen gå, sier Nilsen til Nordlys.

LES OGSÅ: Dristig innbruddstyv brøt seg inn midt på ettermiddagen: Her er butikkeierens hevn

Syk

Tirsdag ettermiddag begikk mannen i midten av 30-årene ran nummer 57. Han var tidligere observert på Sama nord for sentrum, og det var også her han begikk ranet senere på kvelden. Framgangsmetoden er den samme hver gang. Mannen knuser seg gjennom vinduer og dører, dekker ikke til noen spor, og stjeler teknisk lett omsettelig utstyr han kan skaffe seg små summer for. Som regel ender utstyret tilbake hos eierne.

– Vi kan bruke to timer på etterforskning, og han er svært medgjørlig når vi først får tak i han.

Politiet har lenge fundert på hva de skal gjøre for å løse situasjonen for byens bedriftseiere. Så langt har mannen fått herje noenlunde fritt, men Oddmund Nilsen har fått forsikringer fra kommunens helseledelse om at de nå skal ta tak i problemet.

– Kommunehelsetjenesten har lovet at de skal ta tak i dette, og følge opp mannen langt tettere enn tidligere. Jeg er nødt til å tro på at dette kommer til å løse seg. Mannen er åpenbart syk, og da må helsevesenet gjøre det de kan, sier Nilsen.

Plikt

Kommuneoverlege Frode Risdal er kjent med problemet med er tydelig på at han ikke kan snakke om enkeltpersoner i media. Derimot sier han at tilfellet, og lignende tilfeller ligger i en gråsone i den norske lovgivningen.

– Vi har et hull eller gråsone i lovverket som gjør det vanskelig for både politi og helsevesen. Det er noe justisdepartementet er nødt til å ta tak i, sier Risdal til Nordlys.

Han forklarer at helsetjenesten i kommunen har en plikt til å sørge for at alle i kommunen får den nødvendige helsehjelpa de har krav på.

– Når det gjelder den kommunale helsetjenesten så er vi alltid på tilbudssida. Ikke slik som i spesialisthelsetjenesten som kan benytte tvang i slike saker. Det er loven om psykiske helsetjenester som gjelder, sier Risdal.

Kommentarer til denne saken