I år er de unormalt tidlig ute: – Den er veldig aggressiv når det er varmt

PÅ TOKT: Dette bildet tok entomolog Arne C. Nilssen på Hamarøy nylig. Varmere vær kan gi full mygg- og kleggfest i nord.

PÅ TOKT: Dette bildet tok entomolog Arne C. Nilssen på Hamarøy nylig. Varmere vær kan gi full mygg- og kleggfest i nord. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Varmt vær betyr full fest for både klegg og mygg. En bar overkropp er veldig fristende, sier eksperten.

DEL

Det er litt for tidlig å slå endelig fast, men forholdene ligger til rette for at sommeren 2017 kan bli en ordentlig myggsommer. Men de lokale variasjonene er store. Det forklarer professor i entomologi, Arne C. Nilssen, ved Universitetet i Tromsø.

– Det skal være ganske gode forhold for mygga nå. Men hvor mye mygg det er, varierer veldig fra plass til plass, sier eksperten.

Samtidig presiserer professoren at det fortsatt er litt for tidlig å si om det virkelig blir en myggbestand over normalen. Det kommer nemlig an på hvor mange egg som ble lagt i fjor.

– Mygga er kommet allerede. Når det blir varmere i været, klekkes de og blir veldig aktiv, sier Nilssen.

– Aggressiv i varmen

Men mygg er ikke det eneste insektet som preger en sommer i friluft i Nord-Norge. Blir det ordentlig knallvær, kommer kleggen. Den kan være vel så plagsom som mygga, påpeker entomologen. Og i år er den ekstra tidlig ute.

Entomolog Nilssen opplevde selv kleggen på nært hold i Hamarøy nylig.

– Kleggen er allerede kommet lenger sør, og med varmt vær blir det mye klegg i hele Nord-Norge. Kleggen er et ekte solskinnsdyr, sier Nilssen.

– Her i Nord-Norge er det spesielt svartkleggen som er aktiv. Den er veldig aggressiv når det er varmt. Får vi en varmeperiode nå fremover, så vil vi få mye klegg.

TIPS: Arne C. Nilssen er professor i entomologi ved Universitetet i Tromsø. Eksperttipset mot mygg og klegg er å ha godt med klær på.

TIPS: Arne C. Nilssen er professor i entomologi ved Universitetet i Tromsø. Eksperttipset mot mygg og klegg er å ha godt med klær på. Foto:

Uten varme blir kleggen liggende inaktiv, men ventet sommervarme den neste uka vil trolig få fart på den hissige insekten. Det er derimot ikke mennesker som er kleggens mest populære blodgiver.

– Husdyr er ille plaget. Det er faktisk eksempler på at husdyr får blodmangel på grunn av kleggen.

Eksperttips: Hold klærne på

Reaksjonen på stikk – både fra mygg og klegg – er ulik fra person til person. Mens noen svulmer veldig opp, vil andre knapt merke at man har blitt angrepet, forklarer eksperten.

Tipset er å holde klærne på.

– En bar overkropp er veldig fristende. Ellers fungerer myggmiddel ganske så bra, sier Nilssen.

Artikkeltags