Jarle ønsker å skyte 35 grågås

VIL FELLE: Jarle Enoksen (innfelt) ønsker å felle 35 grågås for å sikre at husdyrene på gården på Musvær får beite i fred.

VIL FELLE: Jarle Enoksen (innfelt) ønsker å felle 35 grågås for å sikre at husdyrene på gården på Musvær får beite i fred. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

- Skremsel med lyd eller hunder blir bare tull.

DEL

For Jarle Morten Enoksen er gårdsidyllen i Musvær truet av en av stadig voksende grågåsbestand.

- Dyrene våre lider avlingstap og kvalitetstap som følge av den beitende grågåsa, skriver Enoksen i et brev til kommunen.

Enoksen eier omlag 160 geiter, 6 storfe og 13 sauer som trenger grovfôr av god kvaliltet. I det formål søker Enoksen nå om tillatelse om å felle 35 grågås på Musvær i peridoen 29. april til 26. juni.

- Det første grågåsparet er observert, og flere vil komme i nær fremtid. I starten av mai er det verst. Da er uttak og skremming viktig slik at andre fugler ikke får etablere seg, men søker til andre utmarksområder.

Mislykkede skremselsforsøk i fortiden

- Etter og ha prøvd mange måter med skremming mener vi at dette er den eneste måten som faktisk virker over tid. I tillegg klarer vi og skåne andre arter av fugler, da antall skudd blir ganske få, forteller Enoksen.

Musværingen har tidligere brakt problemstillingen til forskere som arbeider med tema. Han er imidlertid ikke utelukkende positiv til deres metoder.

- Forslagene gjelder hund og lydkanon. Min mening er at dette med lyd vil være forurensende for folk og fe, og skadelig for mange andre fugler. Det er snakk om kraftige smell hver time.

Vil ikke bruke hund

- Hund mener jeg dessuten er totalt forkastelig med hensyn til det generelle fuglelivet, sier han.

Han legger til at grågås-bestanden stadig øker, og at det vil føre til større problemer dersom det ikke håndteres nå.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken