Terningkast 5: Stenbra!

Artikkelen er over 12 år gammel

Einar Stenseng innfrir.

DEL

Etter å ha sett mannen live noen ganger var det ikke fritt for at jeg hadde til dels store forventninger til denne albumdebuten. Heldigvis innfrir den.

I en allerede overfylt jungel av singer/songwritere er det ikke fritt for at man blir grunnleggende skeptisk til enda en tilvekst til stammen. Det mange av disse mangler er både gode låter og ikke minst evnen til å tilføre genren en egen signatur. Vi snakker altså ikke om å være nyskapende, noe det absolutt ikke trenger å være, men det gjør heller ikke noe at det høres litt eget ut, og det er så til de grader ikke et problem med dette oppsiktsvekkende og ubestridt svært begavede talentet.

Stenseng er helt tydelig flasket opp med store mengder skiver fra Bob Dylan, Richard Thompson og Townes Van Zandt og Lou Reed, og spesielt linkene til Dylan er tydelig slik han trakterer både munnspill og vokal, men bevares, så lite teit dét er. Dette hadde dessuten vært helt dustete om ikke låtene holdt et slikt rasende høyt nivå. Jeg har ikke hørt et så stort låtskrivertalent på mange år, og da spesielt med tanke på albumets mer mollstemte spor som virkelig kryper under huden på deg og etterlater deg lettere sjokkert. Låttrioen Constance, Raise Your Glasses og ikke minst albumets høydepunkt Leaving Jerusalem, er så sterke låtbidrag at de alene gjør skiva verdt å kjøpe til både deg selv og til de ti personene med bra musikksmak du ennå ikke vet hva du skal gi i julegave.

Det er dessuten verdt å merke seg at skiva er innspilt og produsert i Berlin av ingen ringere enn nylig avdøde Nikki Sudden; kultfigur med en drøss skamroste skiver på samvittigheten (både solo og som frontfigur i The Jacobites) og inspirator for alt fra R.E.M. til Uncle Tupelo. Sudden døde så altfor tidlig i år, bare 50 år gammel, og dette må således ha vært noe av det siste han rakk å gjøre, og for en helt ekstraordinært stor og flott produksjon det har blitt.

Einar Stenseng er en artist som har det lille ekstra de fleste andre singer/songwritere i dette landet mangler. Det er direkte provoserende om denne unge mannen ikke blir lagt merke til av mange, for det blir lenge til neste gang det dukker opp en ny av dette kaliberet.

EINAR STENSENG

«Einar Stenseng» (Big Dipper/Tuba)

Egon Holstad

En artist som har det lille ekstra de fleste andre singer/songwritere i dette landet mangler

Artikkeltags