Se hva som skjer i den gamle brannstasjonen i Tromsø

VED HEISEN: James Skutezky (th.) leder arbeidet. Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) liker det han ser. Bak dem er den store heisen som blant ennet enkelt skal kunne frakte et flygel fra plan til plan. Alle foto: Odd-Georg H. Benajminsen.

VED HEISEN: James Skutezky (th.) leder arbeidet. Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) liker det han ser. Bak dem er den store heisen som blant ennet enkelt skal kunne frakte et flygel fra plan til plan. Alle foto: Odd-Georg H. Benajminsen.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Det nye prosjektet som både har blitt omtalt som "Rockens Hus" og "Den gamle brannstasjonen" har ikke fått et endelig navn.

Fredag overlot finansbyråd Jonas Stein (V) ansvaret for å få navn på plass til Tvibit som ønsker forslag fra folk.

- Nå levner jeg ansvaret over til dem. Vi ønsker inn alt av forslag. Vi vet jo at det var en lang prosess med å få på plass navnet til Tvibit, sier Stein.

Det som uansett er avklart er at det gamle brannstasjonsbygget er fullstendig under transformasjon. De siste fem årene har det stått tomt og har ikke vært i bruk til faste formål.  

- Politiet hadde sin terrorøvelse her, det har blitt brukt til trening og i det hele tatt mye forskjellig, sier prosjektleder Karin Rendahl som ledet omvisningen fredags formiddag.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) gleder seg over at man endelig kan se at det faktisk kommer på plass.

- Nå er det her og det kommer på plass. Nå er vi mest opptatt av hvem det er som skal bruke det. Det er klart at dette er gledelig, det er jo ikke alle kommuner som bruker 130 millioner på et bygg til kultur og ungdom midt i sentrum, sier Hilmarsen.

Deler av fasaden blir med røde brudd langs vinduene og langs grunnmuren. Det er ikke byrtådslederen helt 

Alt etter planen

James Skutezky leder for tiden arbeidet på byggeplassen for PEAB - Bjørn Bygg og viser nøye hvor omfattelig arbeidet med å få en gammel brannstasjon om til det som skal bli funksjonelle lokaler for oppblomstringen av byens kulturliv.

- Det er klart at det har vært en utfordring å forvandle bygget til å kunne brukes til helt andre formål enn hva som er utganspunktet. Det blir utfordrende å bygge øvingsrommene siden det er vanskelig å sørge for at de blir lydtette og med god akustikk, men vi gleder oss til den utfordringen, forteller Skutezky som også forsikrer at alt er i rute.

Blant annet har bygget kanskje mest sentrale installasjon, heisen, vært en hard nøtt for de som har planlagt hvordan bygget til slutt skal bli.

- Det som har vært viktig med heisen er at den må ha kapasitet til å flytte mye, stort og tungt utstyr mellom etasjene. Den nye heisen som kommer har nå kapasitet til å flytte et helt flygel, noe som har vært viktig, forteller Rendahl.

Fire etasjer med kultur

Bygget er omfattende og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Det viser planene som allerede langt på vei begynner å materialisere seg.

For å ta det hele fra kjeller til topp så blir underetasjen preget av mange øvingsrom.

- Disse kan bookes av unge band som drar et kort for å få åpnet dør og betaler for den tiden de er der. Vi har tenkt mye over hvordan dette skal være enkelt å forholde seg til for unge brukere, forklarer prosjektlederen.

I første etasje var den gamle garasjen for utrykningskjøretøyene. Det kreves god fantasi for å forestille seg det slik det ser ut per nå. Denne etasjen blir som et mottakspunkt og et møtepunkt for alle som kommer inn i bygget. Like etter inngang vil man komme inn i Tvibits lokaler og det skal også huse en kafé. På samme plan ligger også helsestasjon for ungdom. Disse vil ha en egen seperat inngang da den skal være åpen gjennom hele døgnet.

Etasjen over har øvingsrom, med trommerom og studiorom for å nevne noe. I tillegg er det satt av plass til arbeidsrom som er plassert slik at de skal la dagslyset slippe til.

Toppetasjen er i all hovedsak satt av til kontorlokaler.

- Vi har laget egne separate kontorlokaler, men i tillegg er det en stor samlingsplass. Målet er at vi skal skape et kreativt miljø der de ulike partene i kulturlivet skaper en smeltedigel, sier Karin Rendahl.

Festivallederen for Buktafestivalen, Lasse Pettersen var et stort smil da han med egne øyne fikk se hva som han lenge har drømt om.

- Jeg hørte om planene til Rockens Hus allerede da jeg gikk på barneskolen for mange år siden. Det som blir spesielt nå er at vi endelig kan samles her, fryder Pettersen seg over.

Med på avslutningen

10. april i år falt en mann fire etasjer ned da han arbeidet på bygget. Prosjektleder Karin Rrendahl kan gledelig informere om at han nå etter lang tids rehabilitering er tilbake i arbeid og skal være med på å sluttføre Tromsøs nye stolthet.

- Han kom  til oss og spurte om det var noe ledig jobb her for han. Og han skal begynne neste uke med lettere arbeid i starten, sier Rendahl. 

Etter planen skal bygget være ferdig 6. mars 2016 og skal overrekkes til brukerne av det 18. mars.

Artikkeltags