Terningkast 5: Lykketall for countryveteraner

Artikkelen er over 5 år gammel

Hellbillies leverer sin hittil beste plate - 20 år etter debuten.

DEL

Jeg har hatt et ambivalent forhold til Hellbillies i mange år. På sitt beste leverer de countryrock i ypperste klasse, men til tider har det blitt litt i overkant mye bensinstasjonsstemning for min del.

I så måte var forrige plate, Leite etter lykka (2010), og spesielt den glimrende låten Den Redde et personlig vendepunkt. Nevnte låt troner fortsatt øverst på min iTunes-liste med god margin.

Den beste hittil

Årets album, det trettende i rekken om man regner med en samler og to livealbum, er hallingdølenes hittil desidert beste.

Den kreative boosten er ekstra imponerende med tanke på at det er hele 20 år siden de platedebuterte med Sylvspente boots. 13 er bandet på sitt mest varierte og kvalitativt jevneste.

Det åpner med singelen Reise i lag med deg, en minnelåt til Haugen-brødrenes avdøde storebror som gikk bort i en bilulykke i fjor. Det er catchy og erketypisk Hellbillies, men de tar en spennende vending på andresingelen, Pille med bråk.

Det låter mer spenstig og moderne enn bandet vanligvis gjør. Låten heves også flere hakk av fantastisk kor fra Kim Fairchild som i fjor hadde en rolle i musikalen The Black Rider på Hålogaland Teater.

Jimmy Page

Bandets gitarhelt og lillebror Haugen, Lars Håvard, er nok en gang produsent og slipper til som vokalist i duetten Poker. Maset, som er høydepunktet for min del, er tydelig inspirert av 70-tallet. Nettopp det kommer enda mer fram på Det ingen ser som har et riff som er som snytt ut av Gibson Les Paulen til Jimmy Page i Led Zeppelin.

Men her er også mer tradisjonell Hellbillies som Rop Farvel og avslutningssporet Tiger i bur.

Nok en gang har tekstsamarbeidet mellom Aslak Haugen og oversetter Arne Moslåtten resultert i mye god lyrikk, men Moslåtten har også fått oversette Stephen Brutons To Find My Love til coverversjonen Leita dag og natt.

Amerikaneren produserte i sin tid bandets plate Urban Twang fra (2001).

På engelsk

Om du kjøper vinylutgaven får du med en bonusplate hvor låtene er sunget inn på engelsk med Aslaks Haugens originaltekster, før Moslåtten oversetter dem til norsk i god Hellbillies-tradisjon. Uavhengig av språk, 13 er et imponerende friskt album fra countryveteranene.

Artikkeltags