Jeg skal være den første å innrømme at norsk tradisjonsmusikk ikke er det musikkområdet hvor min kompetanse er størst. Likevel har jeg hatt gleden av å følge Hekla Stålstrenga fra sidelinjen i flere år nå.

Jeg har sett de gå fra en gjeng flinkiser i en tilsynelatende døende sjanger til å bli allemannseie. Et lite stykke Nord-Norge. Når NRK skal ha sendinger fra nord er det naturlig å ha Hekla med på laget, og det er heller ikke rart.

Hekla Stålstrengas sound er like nordnorsk som Mack-øl og måseegg. Det gjenspeiles i alle ledd.

Fra tekstene som omhandler værutsatte steder, fisk og mørketiden, som vanlig er flere av tekstene skrevet av Ola Bremnes og Helge Stangnes. Det handler også om stemningen de klarer å skape.

Automatiske assosiasjoner

Selv om jeg egentlig ikke kan fordra instrumentallåter, er de innslagene som vi finner på «Dyrandé» svært gledelig. De hjelper deg å komme inn i en verden som er litt fjern for oss byfolk i 2013.

Du får automatisk assosiasjoner til fjell, skummende hav, vidstrakte vidder og alt Visit Norway har å by på.

Anne Nymo Trulsen har lenge vært en av mine personlige favorittvokalister. Ikke bare er stemmen hennes helt unik, men hun synger med en autoritet og innlevelse få kan matche. Du er der sammen med henne.

Det er en stor klisjé, men Trulsen er en enkel måte å la seg forføre og dras inn i Heklas univers.

På åpningslåta Syvogtredve fem setter hun tonen for resten av albumet, med stødig hjelp fra Ragnhild Furebottens fele. Dessverre synes jeg at fokuset periodevis blir altfor mye på Furebottens felespilling.

Balkaninspirert

Heklas styrke ligger i helheten og da er det viktig at det er en balanse i regnskapet. Fela er en vital del av lydbildet, men Hekla har mye mer å by på. Vintersang, hvor felen tar en bakgrunnsposisjon, er et godt eksempel på dette.

Det er et knippe skikkelig flotte låter med potensialet til å bli moderne klassikere i sjangeren.

Folketonen har allerede blitt spilt mye på radio, men vil trekke frem den flotte Vise ved vintersolkverv og balkaninspirerte Sjømannsbrud.

Kort oppsummert: fansen de har fra før vil elske denne plata og nye fans vil komme til å bli der. Det er helt sikkert.