Fredag formiddag ble det klart at den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad, som har sittet i fangenskap hos IS, tildeles Nobels fredspris for 2018.

– Den norske nobelkomité har besluttet å tildele Nobels fredspris for 2018 til Denis Mukwege og Nadia Murad, sa Nobelkomité-leder Berit Reiss-Andersen da prisen ble offentliggjort klokka 11.00 fredag.

Mukwege er storebroren til TIL-spiss Mushaga Bakengas mor Fiffi Namugunga. Han får prisen for sitt arbeid mot krigsforbrytelser, spesielt for kvinner som er utsatt for seksuell vold i en hverdag preget av borgerkrig.

Direktør i fredsforskningsinstituttet PRIO, Henrik Urdal, mener prisen til Mukwege er høyst fortjent.

– Denis Mukwege er en kandidat som vi i PRIO har ment har vært viktig i mange år. Han er en kongolesisk gynekolog som jobber med å behandle kvinner som er utsatt for seksualisert vold i konfliktområder i Kongo, sa PRIO-direktøren til Nettavisen.

Ser TIL-kampene til nevøen

– Det er utrolig stort. Han er forbildet mitt, sier Mushaga Bakenga til Nordlys.

TIL-spissen var egentlig på vei av Alfheim fredag med en ankelskade da han ble gjort oppmerksom av NRK om prisutdelingen. Da glemte han fort den ferske skaden.

– Jeg trodde ikke det jeg hørte først. Jeg blir bare rørt. Det er en stor dag for familien. Onkel har stått på i mange, mange, mange år – og han har hatt mange muligheter til å trekke seg litt tilbake og drive arbeidet litt fra avstand, men han er fortsatt der og er sammen med kvinnene hver dag. Det er fortjent, sier Bakenga.

– Det er en av de største anerkjennelsene man kan få. Han har vært favoritt og i topp tre mange ganger, og han har vunnet alle andre fredspriser rundt om i verden. Det var vel bare denne som manglet. Vi er utrolig stolte, hele gjengen, legger han til.

26-åringen har et relativt nært familieforhold til sin fredsprisvinnende onkel.

– Vi har en svær familie, men de jeg har mest kontakt med er han og bestefar, som er i Kongo. Vi snakkes titt og ofte. Han har også vært og sett meg spille en del kamper når han kan, og hver gang pappa er der nede vil han ha video av kampene mine, forteller Bakenga.

– Vi har et flott forhold, og han er en veldig vis mann. Hver gang du snakker med han, sitter du igjen med noe, fortsetter han.

Når årets eliteserie er ferdigspilt har TIL-spissen planer om et Kongo-besøk i desember, og da regner han med å treffe onkel Denis igjen.

– Da blir det en tur til hjemmet hans på sykehuset, sier Bakenga.

 

– Har blitt truet på livet

26-åringen sier han kjenner godt til onkelens arbeid, som han mener har foregått under ekstreme forhold.

– Jeg tror ikke folk skjønner helt hvor ekstremt grotesk den krigsføringen har vært, bare for naturstoffer. Måten de jager ut folk på er rett og slett ved å voldta kvinner og ødelegge dem foran familiene sine. Da blir de gjerne litt ekskludert, og da tar han dem imot. Det startet med 10-20, så ble det flere og flere. Det handler ikke bare om å ta imot dem og operere dem, men å gi dem et hjem og et senter, sånn at de kommer seg opp igjen.

– Han har også stått imot veldig mange store politikere i Kongo, der det er farlig. Han har stått imot mafiaen og alt mulig, og har blitt truet på livet. Han har hatt folk i hjemmet sitt som skulle drepe han, men han kom seg akkurat unna. Han har levd i stor fare, selv om han har masse sikkerhetsfolk rundt seg hele tida.

– Uansett hvor mange ganger vi rundt han har bedt han om å flytte fra Kongo og komme til Belgia og drive arbeidet fra avstand, sier han at han da forlater de kvinnene han driver arbeidet for. Det forteller bare litt om hvor stor mann han er, mener Bakenga.

TIL-spissen hadde noen klare tanker om hva han skulle foreta seg etter å ha fått høre om den gledelige nyheten.

– Det første jeg skal gjøre nå er å ringe mamma. Hun har mange ganger trodd at han skulle vinne, og TV2 har vært hjemme hos oss før, blant annet da Obama vant. Hun har forberedt seg mange ganger, så jeg tror hun er i ekstase nå, smiler Mushaga Bakenga.