28.000 industriarbeidere går ut i streik dersom det blir brudd i meklingen om frontfaget. Timer før fristen går ut meldes det om bevegelse mellom partene.

Det er arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri som forhandler med fagforbundene Fellesforbundet og Parat om det såkalte frontfaget. Det de kommer fram til, er vanligvis retningsgivende for lønnsoppgjøret i øvrige sektorer.

Tre timer før fristen for meklingen utløper ved midnatt, var det bevegelse i meklingen, opplyser riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK.

– Det er mulig å finne en løsning, men det gjenstår mange krevende spørsmål, sa Ruland i 21-tiden.

Tro på løsning

Avstanden er fortsatt stor på mange punkter, mens det er bevegelse på andre punkter. Men det er alltid en konfliktfare så lenge man ikke har funnet en løsning, sier Ruland.

– Vi har tro på at partene vil jobbe så lenge det er håp om å finne en løsning, og forhåpentligvis vil de finne en løsning, sier han.

Til TV 2 sier Ruland at partene av erfaring vil måtte gå på overtid, men at det er uvisst før klokken nærmer seg midnatt.

Torsdag kveld mekler partene fortsatt på Hotel Opera i Oslo.

Storstreik

Arbeidsgiversiden har i år sagt nei både til økning i sentrale tillegg, høyere minstelønnssatser og andre endringer som øker kostnadene, som forskuttering av sykepenger eller økt kompensasjon knyttet til skiftordninger, overtidsbetaling og reisetid.

Dette har fått industriarbeidere over hele landet til å reagere.

– Det er respektløst å møte arbeidstakere på denne måten. Vi er jo innstilt på å forhandle, men arbeidsgiverne har bestemt seg for å ikke bevege seg i det hele tatt. Vi har rettmessige krav som burde blitt tatt på alvor, sier Kjell Smedsrud, nestleder i Raufoss Jern og Metall og klubbleder i Nammo Raufoss, til NTB.

Raufoss industripark er av Norges største industriparker med rundt 3.000 ansatte fordelt på nær 40 bedrifter. Blir det brudd i meklingen i frontfaget natt til fredag, går rundt 1.500 av disse ut i streik fredag morgen.

(©NTB)