Avisen Sagat skriver fredag om gruppen «Unngå politikontroller! Tana-Vadsø-Kirkenes omegn», som er en åpen gruppe på Facebook som advarer mot politikontroller i området. Gruppen forteller også medlemmene om strekninger som er politifrie. Gruppen har over 2.000 medlemmer, og bare den siste uken har den fått 650 nye medlemmer. Både ungdom, foreldre og godt voksne er medlemmer.

Distriksleder i Utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Geir Marthinsen, sier til Nordlys at gruppen slett ikke er unik, og at det finnes tilsvarende grupper over hele landet.

Han sier at de innser og forholder seg til at sosiale medier og slike grupper er kommet for å bli og at mediehverdagen i dag er slik at alle mulige budskap spres til enhver tid.

At det varsles om kontroller ser Marthinsen ikke noe galt i.

- Fordelen er jo at når det hagler med slike meldinger så fører det jo til redusert fart på veiene og at folk ikke tør å kjøre fort eller ruspåvirket. På den måten kan gruppene virke forebyggende, og det er jo positivt, sier Marthinsen, og legger til at de ofte opplever at det meldes om langt flere kontroller enn de faktisk har.

Advarer

Han er imidlertid bekymret over at det legges ut beskjeder om veistrekninger hvor det ikke er politi og at det derfor er fritt fram for å kjøre fort.

- Når de melder fra om "klar bane" er det verre. Om en slik melding skulle føre til at noen kjører uforsiktig og det skjer ulykker så er det jo kjempetrist. Det er der min bekymring ligger i forhold til sosiale medier og slike grupper, sier Marthinsen.

Selv om de som legger ut slike "fritt fram" meldinger har et visst ansvar, kan de ikke straffeforfølges da det er fører bak rattet som til sist har ansvaret.

- Jeg vil advare på det sterkeste om å legge ut slike beskjeder, sier Marthinsen.

Han forteller at han selv har vært innom disse Facebookgruppene og at de se ser noen medlemmer som går igjen.

- Jeg har snakket med noen ungdommer som har lagt ut slike "fritt fram" beskjeder. De blir jo litt beklemt når vi tar kontakt, forteller Marthinsen.

Han understreker at medlemmene i gruppene helt sikkert er flott ungdom og at de møter veldig mange flott ungdommer på veiene som kjører pent.

- Men de tenker kanskje ikke konsekvenser av alt de gjør.

Varsler mens de kjører

En annen bekymring Marthinsen har er i forhold til at folk ofte får varslinger på mobilen når de får en Facebook beskjed.

- Vi vet at mange sitter med mobiltelefon bak rattet, og vi har hatt dødsulykker hvor fører har sittet i mobiltelefon, sier han, og legger til at det er bekymringsfult når ungdommen kjører forbi en politikontroll og det første de gjør er å ta opp mobilen for å varsle om kontrollen mens de kjører.

- De tar fokus vekk fra veien om de sitter å betjener og varsler kontroll mens de kjører, sier han.