Gå til sidens hovedinnhold

Statens vegvesen: – Det er det verste vi har sett

Artikkelen er over 7 år gammel

Se skrekkbildene.

- Det er det verste vi har sett. Det sjokkerer oss, sier leder for utekontrollseksjonen i Statens vegvesen region nord, Jørn Simonsen til Nordlys.

Bildet er tatt fra vegvesenets kontrollstasjon ved Fauske i år og viser forhjulene til en norskregistrert lastebil.

Ifølge vegvesenet var det en lastebil som var i langtransport i både Nordland og Troms.

- Det er forferdelig. Dekkene er så langt i fra det vi i vår villeste fantasi trodde kunne finnes på veien. Det viser at tilstanden også hos norskregistrerte kjøretøy kan være nedslående, sier Simonsen, åpenbart rystet over bildene.

Vært på veien i lang, lang tid

Lederen for kontrollseksjonen mener noe av det mest graverende med det vegvesenet avdekket på Fauske, er tidsaspektet ved det hele.

- Det er klart at kjøretøyet har vært på veien med slike dekk over lang, lang tid. Om det er vann, snø eller is på veien spiller nærmest ingen rolle, når dekkene er så dårlige, sier Simonsen.

Han forteller at i tilfeller som i dette eksempelet vil forholdet bli anmeldt til politiet, som igjen tar stilling til en eventuell straffereaksjon.

- Vi gir kjøreforbud og anmelder det til politiet. Så er det opp til dem å komme med en straffereaksjon.

- Stort sett ting i orden

Lastebilen som ble stoppet i Fauske er heldigvis et skrekkeksempel. Tall som Statens vegvesen region nord har presentert overfor Nordlys viser at vinterutrustningen er god blant de større kjøretøyene som ferdes i Nord-Norge.

Det er ikke så aller verst lesning, mener sjefen sjøl. Av 2727 kontrollerte motorvogner ble det avdekket 204 forhold der kjøretøyene ikke var godt nok skodd.

- Stort sett så har de vi stopper ting i orden. Ut i fra at dette er første vinter med påbud om vinterdekk, så synes jeg transportørene er flinke, sier Simonsen.

Lederen for kontrollseksjonen var selv ute på vegvesenets kontrollstasjon i Nordkjosbotn denne uka. Han syntes spesielt at de utenlandske vogntogene har vært flinke med å tilpasse seg vinterføret.

Sammenlignet med landet for øvrig er antallet overtredelser langt færre blant utenlandske sjåfører som er på veien i Nord-Norge.

- De utenlandske transportørene har vært flinke til å få med seg det nye påbudet. Vi kan vel si at de utenlandske sjåførene har fått et ufortjent dårlig rykte, sier Simonsen.

Kommentarer til denne saken