(Siste)

[broom.no]  Du stormer mot bilen om morgenen, men i løpet av natten har låsen frosset. Hva gjør du?

Siden poenget er å smelte isen som er i låsen, har du egentlig mange muligheter. Hvis du ikke har noen som helst hjelpemidler, kan du prøve å bøye deg helt inntil låsen, for så å prøve å tine opp isen med din egen varme ånde. Det kan fungere, men er ikke spesielt kjapt. Er det minus 25 grader ute, kan det imidlertid bli en langvarig pusteseanse.

Er du en røyker, har du kanskje en lighter på deg. Den avgir jo mye varme, og vil fungere som istiner hvis du holder den nært inntil låsen eller varmer opp nøkkelen med den. 

Har du av ulike årsaker alkohol på deg, kan du også helle det opp i nøkkelhulllet. Vodka, gin, whisky, alt av sterke alkoholprodukter (fra 35 prosent og opp) vil løse opp isen. Det vil selvsagt også en låsespray, som du kanskje har kjøpt på bensinstasjonen før vinteren satte inn.

Men hvis du verken har lighter, sprit eller noen form for låsspray/låsolje, må man se etter det tunge skytset. Noen vil hente et elektrisk apparat som f.eks en hårføner, men hvis man må styre med skjøteledninger, blir ikke det så effektivt rent tidsmessig.

Some like it hot

Har du det travelt, kan du heller løpe inn og tømme litt varmt vann i en kopp (har du en varm kopp kaffe for hånden, kan du også bruke den). Deretter løper du ut med den rykende varme koppen, og bruker innholdet.

Noen har det veldig travelt, og bare kaster vannet fra koppen mot låsen, mens andre dypper nøkkelen i det varme vannet, for så å stikke inn nøkkelen. Uansett hva du gjør, vil varmt vann fungere glimrende. Minuset er at også det varme vannet vil fryse til is om en stund, men har du det travelt kan det være en bekymring for senere.

Den smarte varianten

Det finnes imidlertid også en smart variant av «Varmt vann i en kopp»-scenarioet. For hvis du først løper inn for å hente varmt vann, kan du jo like gjerne tømme det i en plastpose, for så å løpe ut igjen med posen. Forskjellen er at du denne gang, ikke kaster eller heller det varme vannet mot låsen, som du ville gjort med en kopp, men at du bare legger den varme posen inntil låsen. Slik tiner du opp isen, uten at du får varmt vann inn i det, som jo vil fryse igjen. Med poseløsningen får du ikke noe vann i låsen.

Det som kan være smart når du kommer hjem igjen, er å smøre låsen skikkelig med en ordentlig bra låsolje. I samme slengen kan det også være greit å smøre dørlistene med f.eks en silikonstift. Bruker du en vaskehall for å vaske bilen om vinteren, er et enkelt tips å sette på en liten bit med teip over låsene, slik at det ikke kommer vann inn i dem. (ANB)