Her ligger barnet løst i hattehylla på en bil i fart

BARNET LIGGER LØST I HATTEHYLLA: UP-sjef Geir Marthinsen kaller dette en svært alvorlig hendelse, og sier videre at utfallet kunne vært katastrofalt. Nordlys gjør oppmerksom på at vi har fjernet farger og sladdet bildet for å beskytte identiteten til sjåføren.

BARNET LIGGER LØST I HATTEHYLLA: UP-sjef Geir Marthinsen kaller dette en svært alvorlig hendelse, og sier videre at utfallet kunne vært katastrofalt. Nordlys gjør oppmerksom på at vi har fjernet farger og sladdet bildet for å beskytte identiteten til sjåføren. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

UP-sjef: - Resultatet kunne blitt katastrofalt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

På vei over Sandnessundbrua i Tromsø søndag kveld gjorde kjæresteparet Tonje Sivertsen (18) og Vegard Paulsen (21) store øyne. Foran dem på veien i 70-sonen kjørte det en Mercedes. Etter hvert oppdaget de imidlertid at alt ikke var som det skulle.

- Vi la først ikke merke til det, men etter hvert kunne vi se at det var et barn som beveget seg fritt i baksetet på bilen. Barnet, som kunne ha vært rundt en to-tre år, beveget seg mye rundt omkring i bilen, og så brått kunne vi se at barnet tok seg opp i hattehylla. Der ble det liggende og sprelle med beina og sparke i bakruta, forteller Tonje Sivertsen til Nordlys.

Sivertsen forteller at de først ikke trodde det de fikk se, men da de skjønte hva som egentlig foregikk, valgte de å ringe politiet.

- Vi lurte først på om vi skulle forsøke å stoppe bilen, men så kom vi frem til at vi ville ringe politiet.

- Politiet trodde ikke på oss

Kjæresteparet tok så kontakt med politiet og fortalte hva de så. Men de ble møtt med liten respons.

- De sa at de ikke trodde på oss. Det virket som om de ikke kunne se for seg at det stemte at noen hadde en unge i hattehylla på en bil, så vi kom ingen vei videre med dette.

Kjæresteparet valgte derfor å ta et bilde for å dokumentere situasjonen.

- Vi har aldri sett noe lignende før. Det er nesten utrolig at noen kan finne på å holde på slikt, sier Sivertsen, som forteller at de ble liggende bak bilen frem til Tromsø sentrum.

Nordlys har vært i kontakt med operasjonsleder Eirik Kileng ved Troms politidistrikt som overfor Nordlys bekrefter at det ikke er loggført noe om hendelsen i loggen fra søndag kveld. Hvorfor samtalen ikke har blitt tatt alvorlig, kan Kileng imidlertid ikke svare på.

- Da jeg selv ikke har vært på jobb den aktuelle kvelden, kan jeg heller ikke uttale meg om vurderingene som er blitt tatt av operasjonsleder den kvelden.

- Et snev av elendighet over situasjonen

Nordlys har vist bildet til distriktsleder for Utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Geir Marthinsen. Han reagerer med sjokk over hendelsen.

- Hvis dette stemmer, så er det en svært alvorlig hendelse. Selve forseelsen reguleres av forskriften for bruk av sikring i bil, som sier at det er førers ansvar at passasjerer under 15 år er sikret til enhver tid. Brudd på dette medfører 2000 kroner i bot og to prikker på rullebladet, sier Marthinsen og fortsetter:

- Men når det er sagt så er det tydelig at et barn på denne størrelsen er langt under 15 år og burde sitte i barnestol. I dette tilfellet kan det være forskjell på liv og død. Resultatet kunne blitt katastrofalt hvis man hadde kollidert eller bremset raskt ned. Ikke bare for barnet, men også for dem i forsetene. Barnet ville kommet som et prosjektil fremover under en bråstopp og kunne truffet også disse. Det er et nesten et snev av elendighet over hele denne situasjonen.

Marthinsen sier videre at han synes det hele er både trist og tragisk.

- Det er vel sånn at det er noen som ikke klarer å tenke i forhold til konsekvenser når man ser slik oppførsel. Det er både trist og tragisk at noen velger å opptre slik, spesielt også med tanke på at riktig sikring i bil er et av de viktigste satsingsområdene våre.

Nordlys har vært i kontakt med den aktuelle sjåføren og barnefaren i bilen. Han ønsker ikke å komme med noen kommentar overfor Nordlys.

For å beskytte identiteten til sjåføren har Nordlys valgt å sladde det opprinnelige bildet samt fargekorrigere dette for identifiserende detaljer.

Artikkeltags