(Broom): Bruktbilkjøp kan være en risikabel affære. Det bevises av at nettopp bilhandel år etter år ligger på toppen av klagesaker hos Forbrukerrådet.

Ikke sjelden er det snakk om juks – eller mistanke om juks – med kilometerstanden som setter grå hår i hodet på det som skulle vært en lykkelig bileier.

På "andre siden av bordet" sitter gjerne en bruktbilselger som er ute etter god og rask fortjeneste og som kanskje har falt for fristelsen til å stille speedometeret tilbake. Noen ganger veldig mye, skriver Broom.

Ett stort problem

En bil som har gått kort er jo både mer lettsolgt og oppnår høyere pris enn en ditto med høy kilometerstand. For hver kilometer en bruktbil justeres ned, øker bilens verdi med mellom 50 øre og en krone. I Europa har tyske ADAC beregnet at det jukses med dette for 80 milliarder kroner – hvert år.

Å tro at dette ikke skjer i Norge er i beste fall naivt. Det er nok langt vanligere enn hva vi liker å tenke på. Nettopp derfor ble det tidligere i år, etter påtrykk fra Norges Bilbrasjeforbund, opprettet et sentralt kjøretøyregister på nettsidene vegvesen.no hvor man nå kan sjekke kilometerhistorikken til alle registerte kjøretøy i Norge.

Det er kilometerstanden ved sist registrerte EU-kontroll man får opp etter å ha tastet inn bilens registreringsnummer. Det betyr i praksis at man får opp kilometerstanden med to intervaller og at man så kan se om det er en logisk utvikling på denne. Det er særlig på litt eldre kjøretøyer at dette verktøyet kan være til god hjelp.

Først blir du lurt – så kan det koste deg store penger

Ikke godt nok kjent

Om man finner en bil i en nettannonse og så finner ut at den er annonsert med en kilometerstand som er lavere enn det som er registrert ved siste EU-kontroll, bør det definitivt ringe en bjelle og blinke i en varsellampe.

Tjenesten er forholdsvis ny (fra 15 februar i år) og vi har omtalt den tidligere, men dessverre er den ikke godt nok kjent blant menigmann enda. Det vet "kjeltringer" å benytte seg av...

Undersøkelser fra Norges Automobil Forbund (NAF) viser at det svindles for millionbeløp ved kilometer-juks også her i Norge. Så vår oppfordring er klar; sjekk kilometerstanden og historikken til en bil grundig før du handler.