- Mange steder i Norge ser vi nå at prisene på våre stasjoner svinger mindre gjennom uken enn de gjorde tidligere. Flere og flere handler på andre dager enn søndag/mandag, sier kommunikasjonssjef i Circle K, Knut Hilmar Hansen, til Nordlys.

Det har lenge vært vanlig at bensinstasjonene kollektivt justerer opp prisene mandager og torsdager.

Etter et prishopp rundt mandags formiddag har prisen på bensin og diesel pleid å bli presset nedover utover uka, før en ny topp torsdag. Etter et nytt prisfall gjennom helga, startet en ny syklus mandag.

Det fører ofte til lange køer og stor trengsel på bensinstasjonene mandag og torsdag morgen, samt onsdag og søndag kveld.

Det er altså denne trenden som nå ser ut til å være på vei ut.

Endret etter tilbakemelding

- En undersøkelse vi gjennomførte i fjor høst fortalte oss at flertallet av norske bilister ønsker å fylle drivstoff når det passer dem best, fremfor å styre etter dager med lave priser, sier Hansen.

- Dette var et viktig signal for oss. Vi ønsker å gjøre det enklere for kundene å fylle tanken når de selv vil. Derfor har vi endret hvordan vi prissetter drivstoffet vårt. Målet er jevnere priser gjennom uken, sier han.

Hansen fremholder at dette ikke betyr slutten på priskonkurransen mellom kjedene. Han sier at en tommelfingelregel er at av pumpeprisen på drivstoff er rundt 60 prosent avgifter og 30 prosent innkjøpspris. Det gir rundt 10 prosent til distribusjon, profitt, drift og lignende.

Innenfor Tromsøs kommunegrense tilkommer også "Tromsøavgiften". Den er en flat avgift på 102,59 øre per liter drivstoff.,

- Tidligere var det kø og trengsel ved pumpene, til tider gikk det ut over sikkerheten på stasjonene. Vi håper at mer stabile priser vil bety jevnere trafikk, mindre kø ved pumpen og en bedre kundeopplevelse på våre stasjoner, sier Hansen.

- Signalene så langt er at mange kunder setter pris på at variasjonene er mindre gjennom uken. Og kollegene våre på Circle K-stasjonene har ønsket denne endringen velkommen, sier han.

- Stadig endring

- Markedet er stadig i endring og det er tøff konkurranse i drivstoffmarkedet. Vårt fokus er hele tiden på å tilby konkurransedyktige priser til våre kunder. Dette gjelder våre stasjoner i Tromsø så vel som stasjonene i resten av landet. Vi bruker store ressurser på å følge med på markedet og våre konkurrenter via offentlig tilgjengelige kilder, for å klare det, sier Erlend B. Føleide, pris- og driftssjef i St1 Norge, som benytter Shells varemerke i Norge.

Han sier drivstoffmarkedet er i stadig endring og at det ikke er mulig å vite hvordan fremtiden vil se ut.

- Drivstoffprisene i masta styres hovedsakelig ut i fra den lokale konkurransesituasjonen for hver stasjon. Konkurransen i det lokale området er den viktigste årsaken til variasjonen i drivstoffprisene fra dag til dag, sier Føleide.