Alvin Vaséli har aldri vært motstander av hvalfangst, men i leserinnlegget «Hvalmassakre i Sørøysundet» tar han nå et lite kraftoppgjør med hvalfangere.

Han sier til iFinnmark at innbyggere og hyttefolk på Sørøya har funnet oppblåste hvalmager, tarmer og spekk flytende i Sørøysundet. Han mener hvalfangere har gått for langt når de jakter hval «rett utenfor naustene til folk».

– Man kan stille spørsmål om jakta kan foregå litt utenskjærs. Er det fornuftig å ligge utenfor naustene til folk og jakte, for så etterpå å kaste all «gørra» – en anseelig menge, ut i et så mye trafikkert sund som dette? spør han retorisk og svarer selv:

– Det er unødvendig arrogant å holde på den måten der. Norsk hvalfangst er lovlig, men jeg synes man burde ta mer hensyn, fastslår han.

– Ga folk glede

I leserinnlegget forteller han at det var flere større, nysgjerrige hvaler har holdt til utenfor Akkarfjord på Sørøya i sommer. Og det til stor glede for befolkningen. Hvalene var «nærmest blitt kjenninger av folk på Sørøya», skriver han i leserinnlegget.

Men her om dagen tok gleden altså brått slutt.

«Jeg fant stinkende hvalmager, spekk og tarmer som hadde rekt i land i fjæra inne i Akkarfjorden. Jeg måtte bare innse at hvalene som hadde underholdt oss i sommer, var skutt, slaktet og partert.»

Til iFinnmark utdyper han at det var synd at hvalene, som har svømt i fjordene, nå er borte.

– Hvalene var et underholdende element for folk som bor her og for turister som ror ut på fjorden, sier han.

Nå føler han seg ikke sikker på at hvalkjøtt vil smake like godt neste gang.

Vurderer å endre praksis

Skipper Bjørn Andersen på «Reinebuen» sier at det er normal praksis for hvalfangere å slippe vomma i havet.

– Det er slik det har vært gjort i all tid. Sjøfuglen tar de etterhvert, lager hull i vommene slik at de synker. Om et par-tre dager vil de være borte.

Han og mannskapet har vært rundt Sørøya og skutt hval, og Andersen forteller at på en uke har de skutt syv-åtte hvaler fra Melkøya og utover. De ankom Sørøysundet på fredag og er torsdag kveld på vei sørover igjen.

– Jeg har ikke kjennskap til at hvalvommer har vært et problem for noen, men hvis vi får beskjed om det, så kan vi jo prøve å lage hull i vomma når vi har sluppet den i havet når vi ligger inne i sundene, da synker den, sier Andersen til iFinnmark.