Kongeparet skal på sin første offisielle tur lengst sør i Lofoten

Moskenes ytterst i Lofoten er en av kommunene som får besøk av kongeparet denne uka. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Moskenes ytterst i Lofoten er en av kommunene som får besøk av kongeparet denne uka. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kommende uke er kong Harald og dronning Sonja på fylkestur i Sørfold, Steigen, Røst, Værøy og Moskenes, der de aldri har vært offisielt før.

DEL

For bare fire år siden var kronprinsparet på fylkestur i fire av de fem samme kommunene, noe som er litt uvanlig med så kort mellomrom, men kongen og dronningen ønsker å besøke alle kommunene i Norge, og nå er det ikke så mange igjen på lista.

– Når det gjelder valg av besøkskommuner er det Slottet selv som bestemmer hvilke kommuner som skal besøkes. Kongeparet har gjennomført flere turer til Nordland. De kommunene som inngår i årets fylkesbesøk er kommuner som ikke har hatt offisielt besøk av kongeparet tidligere, bekrefter fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg, overfor NTB.

Det er for øvrig Fylkesmannens oppgave å forberede og gjennomføre besøket i samarbeid med vertskommunene og Det kongelige hoff.

Alle aldre

Med mellom 500 og 2.500 innbyggere er det ganske små, men sterke kommuner som skal få kongelig besøk fra tirsdag til torsdag. Det starter i Sørfold, der innbyggere i alle aldere skal hilse på, sitte ned og snakke med de kongelige. I Steigen presenteres dagens næringer, kultur og natur for å gi et innblikk i den mangfoldige kommunen.

– Kommunene ønsker å vise hva som er hovedgrunnlaget for næringslivet i kommunene. De vil vise fram litt av grunnlaget for at disse små nordlandskommunene fortsatt er livskraftige samfunn der blant annet kraftindustri, fiskeriene og reiseliv står sentralt. Kongeparet får anledning til å møte folk i alle aldre–barnehagebarn, skoleelever, pensjonister, næringsaktører, musikere, kulturarbeidere og andre, sier Solberg.

Til havs

Det er ti år siden kongeparet var på fylkestur i Nordland sist, og nå som da skal de benytte kongeskipet Norge som base. Programmet onsdag bringer dem først til Røst, der det blir smakebit fra blant annet Querinioperaen.

Så bærer det sjøveien over til Værøy og åpning av bygdas nye barnehage. Kongeparet har ofte understreket hvor viktig deltakelsen i livet til folk rundt om i Norge er for dem og hvor nært de kommer folk på disse fylkesreisene.

– Det er hyggelig og viktig at de som holder slike samfunn levende får anledning til å møte kongeparet. Jeg gleder meg stort til å følge kongeparet på fylkesturen, sier fylkesmann Solberg.

På fylkesturens siste dag kommer kongeparet til Reine i Moskenes kommune. Også der legges det opp til folkefest og møter med representanter for næringslivet.

Fylkesturen i Nordland avsluttes ved at kong Harald og dronning Sonja inviterer representanter for kommunene de har besøkt, til en mottakelse om bord på Kongeskipet.

* Normalt gjennomfører kongeparet én fylkestur hvert år, i år skal de til Nordland

* Fra 12. til 14. juni besøker de Sørfold, Steigen, Røst, Værøy og Moskenes kommuner.

* Sørfold ligger i Salten, øst for Bodø, med knapt 2.000 innbyggere og har praktfulle friluftsområder, et aktivt kulturliv, kraft, industri og oppdrett. Kommunen har status som nasjonalparkkommune og et areal på 1.654 km2.

* Steigen i Nord-Salten over Nordfolda til Bodø, med drøyt 2.500 innbyggere. Landbruk, havbruk og fiske er ryggraden i kommunens næringsliv, med hele produksjonslinjen innen laks og Cermaq som kommunens store bedrift. Kommunen dekker 1.013 km2 og har et rikt kulturliv.

* Øykommunene Røst ytterst dekker kun 11 km², med 550 innbyggere 10 mil fra fastlandet. Side om side med en av Europas største sjøfuglkolonier og en av verdens rikeste fiskebestander har de flere sterke, lokale fiskeribedrifter som hovedsakelig produserer tørrfisk og saltfisk til hele verden

* Værøy er Røsts nabo og fylkets største fiskevær med en eksportverdi per innbygger på nær 1,5 millioner kroner på de 750 innbyggerne. Kun 18 km2 stort og fylkets tredje minste kommune.

* Moskenes er ytterste kommunen i Fastlands-Lofoten, der isbreer og naturkrefter har utformet et vilt og vakkert landskap. Fiske og hvalfangst har alltid vært hovednæringa, men reiseliv er de siste årene blitt en svært viktig næringsvei. Fiskeværene bidrar til begge. De 1.068 innbyggerne fordeler seg på 120 km².

(Kilde: Kongehuset.no og fylkesmannen i Nordland)

Artikkeltags