Han var 16 år. Var dyslektisk og hadde konsentrasjonsproblemer. Skuffet over seg selv begynte han å flørte med hasjbruk. Han ble skolelei og havnet i politiets søkelys. En historie han dessverre ikke er alene om her i landet.
- For meg var det en tung tilværelse. Jeg var utilpass. Følte meg som en skuffelse i både egne og andres øyne. Følte meg ikke god nok, og det blir jo slik at man lurer på om en er dum, men egentlig er det jo bare mangel på interesse og interesser.
En hvit løgn fra mor ble vendepunktet
Han beskriver tilværelsen som en ond sirkel. Dårlige tilbakemeldinger førte til at han trakk mer ut på gata, noe som igjen førte til at det gikk dårligere på skolen igjen. Men for Samuel Massie skulle en hvit løgn fra hans mor bli vendepunktet i livet hans.
- Mamma skrev en søknad i mitt navn til folkehøyskolen 69º Nord i Malangen i Troms. Skrev at jeg var friluftsinteressert og opptatt av seiling.
Sannheten var at den unge bergenseren aldri hadde vært ute i naturen frivillig. Og den eneste kontakten med sjøen stammet fra en tur med englandsbåten hvor han måtte få stikkpiller for sjøsyke. Men ledelsen ved folkehøyskolen lot seg overbevise til tross for at søknadsfristen var gått ut og at han egentlig var for ung.
Også Massie lot seg etterhvert overbevise, selv om han i starten var svært skeptisk.
- Hvis jeg først skulle dra bort fra Bergen, ville jeg dra sørover. Til Spania. Møte senioritas og drikke paraplydrinker. Ikke dra langt nordover for å tenne bål i skauen. Bort fra alt jeg kjente. Men jeg ble overtalt, og det ble vendepunktet.
Tok tilbake kontrollen over eget liv på klassetur
Han forteller om en tur i løpet av de første måneder. Ledet av rektor på skolen, Pål Færevig, dro klassen på fjelltur. Resten av klassen har utstyrt seg godt. Selv har Massie på seg en olabukse, hettegenser og en jakke. Røyker rullings mens han går i stadig dypere snø.
Da han noen timer senere ankommer stedet hvor de skal slå leir - klissvåt, kald og som sistemann - gir rektor Færevig beskjed om at alle skal finne sin egen leirplass og starte et leirbål. Noe Massie aldri har gjort før. Med stivfrosne fingre mislykkes han gang etter gang. Men så bestemmer han seg for å at denne gangen skal han ikke mislykkes. Denne gangen skal han ikke gi opp. Denne gangen skal han ta kontroll over sin egen skjebne.
Leirbålet blir for ham et oppgjør med seg selv, og da han til slutt lykkes er det ikke bare flammene fra bålet som varmer en ung og kald kropp, men også følelsen av mestring.
Folkehøyskolen ble en grunnmur
- Pål Færevig var en av de mange ved folkehøyskolen som gav meg muligheten til å bare være. Muligheten til å bli kjent med hvem Samuel er. Det var en sterk kontrast fra den vanlige skolen hvor man fikk trykket nedover hodene det man skulle lære. På 69º Nord var fokuset på å bygge karakter, lære å ta ansvar for eget liv, bli kjent med seg selv, forteller han, og er tydelig på at dette er en opplevelse han anbefaler andre ungdommer å ta del i.
- Folkehøyskolen er en pustepause fra dette utdanningsløpet hvor det bare er om å gjøre å løpe og løpe for å bli ferdig så fort som mulig. En mulighet for å få realkompetanse - ikke bare teori. En mulighet til å møte seg selv, finne og sette sine grenser og dyrke seg selv. For meg står oppholdet der som en grunnmur for det jeg har gjort siden.
Den skjebnesvangre sydpolturen
På folkehøyskolen ble også han kjent med Jarle Andhøy. Eventyreren var seilerlærer ved skolen og fattet interesse for Massie. Knappe to år senere var han på vei til Sydpolen. Som den yngste av mannskapet på fem om bord på "Berserk". En skjebnesvanger tur som skulle koste tre av dem livet den 22. februar 2011.
Sammen med Andhøy hadde Massie ni dager tidligere lagt ut på tur med firehjulinger i et håp om å nå Sydpolen - 100 år etter Amundsen erobret den for første gang. De ble ikke klar over tragedien som hadde rammet kameratene før dager senere - da Andhøy ringte hjem mens de var på vei til Sydpolen.
Turen tilbake til sivilisasjonen ble blytung. Det samme ble møtet med media som ventet dem i New Zealand. Han var 18 år, nedbrutt, utslitt og i sorg - og måtte forklare seg for et femtitalls journalister fra hele verden.
Fikk tilbake motivasjonen for å fortsette på skolen
Året etter vendte Massie og Andhøy tilbake for å lete etter spor. For å få svar på hva som hadde skjedd. Selv om de ikke fant rester etter forsliset føler Massie likevel at de fikk svar på flere spørsmål - ikke minst fungerte turen også som et tiltrengt farvel. En nødvendig avslutning som også gjorde han motivert for å fortsette på skolen.
For samme vår tok han privatisteksamener i alle fag på videregående, bortsett fra KRL og Norsk. Så bestemte han seg for å dele sin historie med andre unge.
Det resulterte først i boken "Hold fast!" som kom ut på Spartacus denne høsten. Deretter i foredraget basert på boken som Massie nå reiser rundt i Norge med.
Skal holde foredrag for sin gamle skole
Lørdag kommer han tilbake til utgangspunktet. Til folkehøyskolen i Malangen i Troms som skulle bli vendepunktet. Der ventet spente elever på å få høre foredraget til en av skolens tidligere elever. Det han vil formidle er det samme som han andre steder.
- Man må lære seg å dyrke nysgjerrigheten sin. Det er den som kommer til å ta deg steder. Lære seg å senke skuldrene, og ikke bare løpe for å løpe. Ta deg tid til å finne ut hva det egentlig er man vil, så slipper man å gå på en knekk senere i livet. Så kan du gi gass, så lenge du også husker på å holde fast, avslutter ham.