Biblioteket. Parkeringstunnelen. Tirpitz-monumentet. Kvaløya videregående skole. Alt er der i Monika Steinholms første bok

DEBUT: I Monika Steinholms første bok handler det om forelskelse, kjærlighetssorg og ufrivillig ståkuk på biblioteket. «Fuck verden» lanseres 21. mai på Ark på Jekta – der forfatteren jobber til daglig. Foto: Tove Myhre

DEBUT: I Monika Steinholms første bok handler det om forelskelse, kjærlighetssorg og ufrivillig ståkuk på biblioteket. «Fuck verden» lanseres 21. mai på Ark på Jekta – der forfatteren jobber til daglig. Foto: Tove Myhre

Artikkelen er over 4 år gammel

Monika Steinholm inntar den litterære sfære med en oppvekstroman fra Tromsø.

DEL

Den har målgruppe 14+ og heter «Fuck verden».

Gunn og Niklas

– Det er en oppvekstroman og jeg håper den er litt spennende, sier forfatteren om fortellingen om Gunn som nettopp har flyttet til Tromsø sammen med mora si. De har ikke det beste forhold og faren finnes ikke i Gunns liv. Så finner hun et bilde av en ung mann i mormoras hus, og leitinga etter en pappa er i gang. Og så møter hun Niklas, som er fastlåst i kjærlighetssorg og tagger bloggadressen sin på hustak.

Brødrene Dahl-parodi

Sjøl kom forfatteren til Tromsø som ettåring og vokste opp på Slettaelva. For fire år siden gikk hun ut fra Forfatterstudiet i Tromsø og er sikker på at hun var en plage for norsklærerne på et tidlig stadium.
– Jeg husker at jeg allerede i 2. klasse skrev ut kladdebøkene med en slags parodi på Brødrene Dahl som jeg var veldig fan av. Det finnes kanskje fremdeles en rar fantasybok som har blitt flytta fra pc til pc, men den tror jeg ikke at jeg har lyst til å se igjen. Da hadde jeg bare blitt så flau.

Lodder ut bøker

Seinere ble det litteraturstudier på Monika kombinert med forfatterstudiet og jobb hos Ark bokhandel. Den har hun fortsatt. Og det er på Ark på Jekta den store lanseringa skal finne sted 21. mai. I disse dager går det ut invitasjoner til 10.klassinger og 1.klassinger på videregående der forlaget lodder ut to klassesett med bøker blant de påmeldte klassene. Og så blir det bokbad. I skoletida. Hun håper ungdommene kommer.

Magisk realisme

– Hvordan tror du det blir å skulle selge din egen bok?
– Jeg kommer helt sikkert til å rødme. Og late som ingenting. Sjefen har sagt at jeg må signere alle bøkene, ler Monika Steinholm.
Og skriveveien videre? Hun har masse liggende. Blant annet opptakten til en roman. Det kan bli magisk realisme fra Tromsø.

Artikkeltags