Mange pendlere, beboere og hyttefolk ble berørt da ferga «Helgøy» på sambandet Hansnes-Stakkvik på Reinøya måtte tas ut av drift torsdag.

Mona Sørensen var blant dem som egentlig skulle hjem til Stakkvik rett etter at hun var ferdig på jobb på Hansnes torsdag ettermiddag.

– Jeg var ferdig klokka 16, men måtte vente til 19.50, forteller Sørensen til Nordlys torsdag kveld.

Lang ventetid

Torghatten Nord informerte om at ferga hadde fått teknisk svikt, og at det først ville bli satt opp personskyss. Dermed kunne man komme seg over hvis man satte bilen fra seg. Det var MS Arctic Ocean som gikk to turer med passasjerer før de returnerte på andre oppdrag.

Det ble informert om at MS «Øyskyss» deretter skulle frakte personer. Så viste det seg at denne ikke kunne brukes likevel. I stedet kom «Rebbenesøy», og gikk tre turer for å ta unna alle bilene som sto og ventet.

– Problemet er at vi har ei gammel ferge, og det er rett og slett slitasje som gjør at denne ofte er ute av drift. Så tar det lang tid før det kommer ei erstatning, sier Mona Sørensen.

– Baljer på rek

Ståle P. Fremnesvik var på Reinøya torsdag, og ble alvorlig bekymra for om han ville klare å komme seg til Tromsø på jobb i tide fredag. Han stilte seg derfor i kø i Stakkvik allerede torsdag kveld.

– Fylket skriver så dårlige kontrakter at det er mer baljer som ligger på rek enn skikkelige ferger som skal ta seg av sambandet, sier Fremnesvik.

Han tok ikke sjansen på å komme seg over med «Vengsøy» fredag.

– Av og til klarer den ikke legge til i frisk bris engang. Da kan man ikke være trygg, sier Fremnesvik.

Han har egentlig et ønske om å flytte til Reinøya.

– Jeg vet ikke om jeg tør siden fergetilbudet overhodet ikke er til å stole på. Jeg begynner å tro at fylkeskommunen jobber bevisst for å avfolke Reinøya, sier Fremnesvik, som mener Langsundforbindelsen er en rimeligere løsning enn drift - og etter hvert elektrifisering - av fergesambandet.

Løste seg

Mona Sørensen mener mannskapet gjør så godt de kan, og at det tross alt løste seg ganske greit torsdag.

– Det har jo vært tilfeller der man har vært nødt til å overnatte. Men denne gangen fikk folk med seg bilene til slutt, og det synes jeg var bra.

I likhet med Fremnesvik, stoler heller ikke Sørensen helt på at «Vengsøy» vil holde rutetida fredag.

– Jeg er ikke hundre prosent sikker på at den ferga kommer til avtalt tid. Heldigvis avtalte jeg hjemmekontor i morgen da jeg så hvordan det kom til bli.

Ny generator

– Det oppsto problemer med en generator på ferga, så vi måtte ta den inn til Tromsø, sier vikarierende driftssjef i Torghatten Nord, Alf Vidar Jakobsen.

Det var en generator man bruker for å legge til kai som streiket. Jakobsen sier ferga er tilbake i drift i neste uke.

– Ny generator skal ankomme på tirsdag, så vi satser på at ferga er tilbake i vanlig drift onsdag.

Jakobsen sier det var en forsinkelse på ferga fredag.

– Det var en forsinkelse fredag morgen, fordi mannskapet måtte overholde reglene for hviletid. Ellers skal sambandet gå som normalt i helga.