– Feilen skyldes lynnedslag. I går var det maks uflaks at lynet slo ned, sier pressesjef i Telenor Kristina Meek til iFinnmark.

Det kan hun fastslå, for Sørøyrocken erfarte komplikasjoner da mobilnettet kollapset lørdag ettermiddag.

Ble satt noen tiår tilbake i tid

Festivalsjef Nikolaj Nordbak Gloppen sier at det oppsto flere komplikasjoner da mobilnettet brøt sammen. Festivalen ble billedlig talt sendt tilbake i tid før mobilalderen. En ting er at betalingsterminalene gikk i reserveløsningsmodus, men de måtte også gå rundt å lete etter de frivillige og artistene for å gi viktige beskjeder.

– Det er vanskelig når man har opptil 30 artister som aldri har vært på denne plassen før, som man skal ha på plass til riktig sted og tid. Så når man ikke har mulighet til å få tak i dem på noen måte, måtte vi gjøre som før i tiden: Da ut å lete etter dem.

– Vi kunne ikke gi korte beskjeder til hverandre. Man måtte fysisk gå rundt å finne hverandre eller satse på at den du skulle få tak in, oppholdt seg på Tørrfiskloftet hvor vi har Wi-Fi, og dermed var tilgjengelig på Facebook.

Måtte ha «leteaksjoner»

I starten gikk det heller ikke an å ringe nødnummeret. Da måtte festivalen alliere seg med politi og Røde Kors, som var på stedet.

Noen artister bodde på hotell. Andre oppholdt seg på festivalen. Noen morsomme episoder ble ut av det, ifølge festivalsjefen.

– Vi måtte springe og vekke noen som hadde sovnet på hotellrommet, og litt halvveis leteaksjon på Sørøya. Heldigvis er det ikke så stort her, sier han.

Og legger til:

– Jeg fryktet at, hvis vi ikke hadde fått tilbake mobilnettet i dag, at vi ikke hadde fått hjem de artistene som hadde opplevde Sørøya i sene nattetimer.

Strømbrudd, men ikke hos kraftselskapet

Hammerfest Energi ble kalt ut for å sjekke om det var feil i deres system. Vakta hos strømselskapet opplyser søndag formiddag at feilen ikke ligger i deres nett, men hos teleoperatørene.

Pressesjef hos Telenor sier at to såkalte Norkring-master er berørt.

– Vi har hatt flere ute for å sjekke feilen, både energiselskap og andre, men det er en ganske kompleks feil, sier Meek.

Ukjent rettetid

Telenor vil se hva de får gjort utover dagen søndag.

– Vi trenger personell med en viss kompetanse, som dessverre ikke er tilgjengelig før mandag morgen, sier Meek.

Og legger til:

– Vi har noen andre som skal ut for å se om feilen kan løses løpet av dagen, men vi er usikre på om vi får det til, rett og slett.