«Vær jævla kveld di siste 5 årene har æ skreket meg i søvn. Æ tenker hver kveld: koffer ser æ sånn hær ut? Koffer er ikke æ som han dær som har masse venner? Sånn tenker æ hver kveld. Æ eie ikke sjøltilit pga. det folk har sagt om meg. Æ vil ha et normalt liv, være med venner, føle meg akseptert, men æ føler det slik at æ aldri vil oppleve det nu.»

Altaværingen Michael Ringbu (21) la forrige helg ut en statusoppdatering på Facebook som vakte stort engasjement. Innlegget spredte seg fort, og torsdag kveld har det fått over 200 likerklikk, 65 kommentarer og har blitt delt 25 ganger.

Saken ble først publisert av ifinnmark.no.

– Skjønner ikke at de mobber

– Grunnen til at jeg skrev innlegget på Facebook var at jeg rett og slett hadde nådd bristepunktet mitt. Det var 16 år med frustrasjon og sinne som jeg slapp ut samtidig, forteller Michael til iFinnmark og utdyper:

– Det begynte på barneskolen. Det ble mye, og enkelte folk såret meg uten at de nok var klare over det eller mente det. Jeg hadde overbitt, så i seks år på barneskolen gikk jeg under navnet Kanin-Michael. Det var ikke artig, men vondt. Og nå nylig møtte jeg ei jeg hadde gått i klasse med og da sa hun «Nei, er det ikke Kanin-Michael?» uten å skjønne at det sårer.

21-åringen har flere eksempler og etter årevis med mobbing føler han at det er vanskelig å få venner da han synes det er vanskelig å stole på folk.

– Og så føles det som om folk er redde for å være vennen min fordi de er redde for at de selv kommer til å bli mobba og baksnakka.

Fotballen

Det var ikke før Michael begynte i tredje klasse på videregående i Sørreisa at han fikk et mobbefritt år.

– Det er kanskje det eneste året jeg har trivdes på skolen, sier Michael som i dag er ferdig med skolegang og jobber på Aksis i Alta. På fritiden spiller han fotball, og han har nylig signert kontrakt som keeper for Tverrelvdalen IL.

«Det som har holdt meg i livet er faktisk fotballen. På di mørkeste stundene da æ har sittet helt alene å har hatt lyst te og ta livet mitt, har fotballen vært den som har holdt meg i livet. Fotballen og familien er di eneste æ har. Selvfølgelig vil æ ha masse venner, men har du vært et mobbeoffer så er det veldig vanskelig å få venner hær i Alta. Er det rett?»

– Fotballen har betydd utrolig mye for meg, og da jeg bodde i Trondheim i 2013 til 2014 så jeg nesten alt av Rosenborg-kamper, både borte- og hjemmekamper, forteller han med stor iver.

Til tunge stunder

Rosenborg (RBK) er altså favorittlaget, og da er det ekstra stort at altamann og RBK-kaptein Tore Reginiussen er en av de mange som har kommentert på Michaels innlegg:

«Hei! Vi i Rosenborg er veldig stolt og glad over å ha deg som supporter. I fotball, som i resten av livet er det oppturer og nedturer, og det gjør meg trist å lese at du har opplevd stort sett nedturer. Vi vil gjerne vise at vi bryr oss og at vi er på laget ditt også når det går litt trått.»

Sånn starter Reginiussen innlegget med før han tilbyr Michael en RBK-drakt som skal signeres av hele laget samt billetter til en kamp på Lerkendal.

– Jeg satt på Peppes og spiste pizza da jeg så meldinga. Tore Reginiussen! Det er favorittklubben min, og Tore Reginiussen er jo et idol. Jeg klarte nesten ikke å holde tårene inne, det betydde veldig mye, sier Michael og forklarer at han nå venter på sin signerte trøye:

– Den skal jeg henge på veggen og se på i tunge stunder.

Reginiussen forteller til iFinnmark at han håpet på å muntre opp Michael med meldinga på Facebook.

– Jeg hørte at han var stor RBK-supporter, og tenkte det kunne være en fin oppmuntring for en som har det tungt. Jeg ville at han skulle føle at det var noen som brydde seg. Det var en liten ting for meg å ordne, men det virket som det hadde stor betydning for han. Det er veldig hyggelig at han ble glad, og jeg ønsker han alt godt i fremtida, sier RBKs kaptein Tore Reginiussen.

– Si ifra

«Ja, æ er ikke flink med ord, men håper æ får frem budskapet mitt. For nu har grensa mi gått at æ flere gang har bare hatt lyst te og dø. Æ ligg på bunden å vil oppover, men det føles så vanskelig. Æ vet ikke ka æ skal gjøre for æ e helt utslitt nu. Mange ganger har æ tenkt at det beste hadde vært om æ aldri var født. Æ klare nesten ikke å kjempe mer.»

Michael er overveldet over responsen han har fått på statusoppdateringa.

– Folk bryr seg liksom, folk jeg faktisk ikke kjenner bryr seg. Det finnes mange gode mennesker der ute i verden, konkluderer han med og forteller at han har det bedre med seg selv etter mange gode ord fra folk.

– Jeg tror folk har fått opp øynene sine. Det kan hjelpe å si ifra. Selv skulle jeg gjort det for fire-fem år siden allerede, men man forventer ikke så stor respons. Mange tenker nok at det ikke vil hjelpe, men statusen min gjorde at jeg fikk det bedre med meg selv. Blir  du mobba eller har det vondt, si ifra.