Gå til sidens hovedinnhold

Minst 13 døde i ny terror i hjertet av Europa

Artikkelen er over 5 år gammel

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): Titalls personer ble drept og mange såret da flere eksplosjoner rammet EU-hovedstaden Brussel. Kaos og frykt råder.

Sirenene går. Ambulanser, politibiler og reiser i skytteltrafikk. Tungt væpnede soldater og politifolk sperrer gatene. Politihelikoptre sirkler. Terroren rammet i hjertet av Europa tirsdag med to angrep i Belgias hovedstad Brussel.

Det startet på flyplassen Zaventem utenfor byen ved 8-tida da to eksplosjoner rammet innsjekkingsområdet. Halvannen time senere smalt det på metrostasjonen Maelbeek, som ligger like ved EU-kvarteret i sentrum.

Den belgiske avisen Het Nieuwsblad melder om til sammen 43 drepte, mens brannvesenet har sagt at minst 21 mistet livet.

Statsminister Charles Michel kaller angrepet feigt.

– Dette er en svart dag i Belgias historie. Vi har fryktet et terrorangrep, og nå skjedde det. Vi må møte denne vanskelige prøvelsen med å stå sammen, sier han til pressen.

Store ødeleggelser

Bilder fra den internasjonale flyplassen Zaventem viser svart røyk, knuste vinder og takplater som dekker gulvet. Det er store ødeleggelser, og øyenvitner beskriver blodpøler på gulvet.

– Jeg kjente det i hele kroppen. Det var et kraftig smell, gulvet og veggene ristet, og takplatene falt ned. De første sekundene etterpå var det helt stille, før kaoset brøt løs og alle løp for å søke dekning, forteller Svenska Dagbladets Brussel-korrespondent Teresa Kuchler til NTB.

Myndighetene bekrefter at det var snakk om et selvmordsangrep.

Sikrer

Halvannen time seinere kom meldingene om eksplosjoner på metrostasjoner.

Røyken steg fra metrostasjonen Maelbeek.

– Det som festet seg mest, er en eldre dame som ble båret ut i en rullestol. Hun var tydelig i live, men i sjokktilstand, sier norske Lillann Weggersen etter å ha vært vitne til evakueringen av stasjonen.

– Jeg så også flere som er småskadd med risper i ansiktet og med avrevne klær. De ser ut som de har vært i krigen.

Senere ble det meldt at politiet hadde sprengt en mistenkelig gjenstand i nærheten av Maelbeek av sikkerhetshensyn. Michel sier myndighetene jobber for å sikre flere steder.

– Vær i ro

Trusselnivået er hevet til høyeste nivå i Brussel. Alle metrolinjer, busser og trikker står. Også toglinjer er stengt, og sikkerheten er skjerpet ved kjernekraftanlegg. Alle blir bedt om å holde seg hjemme, og UD gjentar rådet til nordmenn.

– Unngå undergrunnsbanen og andre steder med mange mennesker. Følg med på nyhetene og informasjon fra lokale myndigheter, sier pressevakt Astrid Sehl.

Det er foreløpig ikke kommet meldinger som tilsier at nordmenn er rammet.

– Dette er en forferdelig situasjon, som er svært krevende for belgiske myndigheter og alle som bor i Brussel, sier Norges EU-ambassadør Oda Helen Sletnes.

Fryktet nye angrep

Belgiske myndigheter har de siste dagene tilkjennegitt frykt for at pågripelsen av Salah Abdeslam fredag kunne utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa. 26-åringen var en av gjerningsmennene bak angrepene i Paris i november.

– Dette nettverket er fortsatt aktivt, sa innenriksminister Jan Jambon mandag.

En rekke europeiske land har skjerpet sikkerheten i kjølvannet av Brussel-angrepet. I Oslo har politiet besluttet å bevæpne samtlige patruljer i Oslo,

Sårbart

Utenriksminister Børge Brende (H) sier angrepet viser at Europa er sårbart, og at det minner verden om at man har et felles ansvar for å bekjempe terror.

– Terrorangrepet i Brussel er et angrep mot europeiske verdier, mener Europarådets leder Thorbjørn Jagland.

– Dette er et feigt angrep. En angrep på verdiene våre og det åpne samfunnet vårt. Terrorisme skal ikke nedkjempe demokratiet og ta bort friheten vår, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg. (©NTB)

Kommentarer til denne saken