- Hvis du spør de helt unge i dag, så vet de ikke en gang hva 9. april er

Artikkelen er over 5 år gammel

Tromsø forsvarsforening og seniorene i Høyre sørget for at det ble minnemarkering i Tromsø for krigsutbruddet 9. april for 75 år siden.

DEL

Lederen i Tromsø forsvarsforening, tidligere orlogskaptein Leif Arneberg, var bekymret for dagens norske beredskapssituasjon slik verdensbildet har endret seg de siste årene.

- Etter krigen sa vi «Aldri mer 9. april». Men hvis du spør de helt unge i dag, så vet de ikke en gang hva 9. april er. Det er mange som mener at vi ikke er så godt rustet i nord som vi etter vår forenings mening burde ha vært, sa Leif Arneberg.

Arneberg viste til at noen av de største norske tapene under krigen, skjedde i nord om morgenen 9. april 1940. De to gamle norske slagskipene «Eidsvoll» og «Norge» ble senket under det tyske angrepet på Narvik. 280 av de 360 norske marinesoldatene på «Eidsvoll» og «Norge»  ble drept den dagen. Mange av dem fra Tromsø og resten av Nord-Norge.

En av de drepte var Jørgen Andreas Justin Olsen fra Tromsdalen. Hans datter, Brit Hustad Krakeli (75), var bare et halvt år da faren ble drept, og huske ikke sin far. Hun var en av de over 100 frammøtte ved minnesmarkeringen i Tromsø torsdag, er veldig glad for at det likevel ble markering av dagen, også i Tromsø.

- Det meste om 9. april dreier seg stort sett om Gutta på skauen og bilder av tyskere som masjerer på Karl Johan. Det var ingen krigshandlinger der den dagen. Det nevnes nesten ikke at nesten 300 nordmenn ble drept i Narvik den dagen, sier Brit Hustad Krakeli.

Ordfører Jens Johan Hjort krøp til korset og innrømmet at han hadde feilvurdert situasjonen ved å unnlate å markere 9. april i kommunens regi.

- Dert er ikke alltid lett å gjøre det som er rett hele tiden. Men det er lett å slutte seg til de rette tingene, sa ordfører Hjort da han la ned kransen, og sa han var glad for at Tromsø Senior-Høyre og Tromsø forsvarsforening tok initiativ til at det likevel ble markering.

Ville droppe markering i Tromsø

Den Høyre-ledete politiske ledelsen på rådhuset i Tromsø hadde egentlig bestemt at det ikke skulle være noen 9. april-markering i Tromsø på 75-årsdagen for krigsutbruddet.

Men det resulterte i et eldreopprør i Høyre.

Både tidligere fylkesmann, stortingsrepresentant og Høyre-veteran Martin Buvik og partikollega og historiker Gunnar Pedersen reagerte kraftig på det partiets yngre representanter i maktposisjon på rådhuset hadde bestemt. Høyre-veteranene gikk offentlig ut med kritikken i avisa iTromsø med karakteristikker som «total mangel på historieforståelse»  om «den mest dramatiske og tragiske dagen i Norges moderne historie».

Senior-Høyre tok initiativ til å gjennomføre en markering og inviterte forsvarsforeningen til å være med. På et styremøte i partigruppen var det mange som hadde reagert. Det er Tromsø forsvarsforening som står som arrangør for at det likevel ble en høytidelig markering av 75-årsdagen for invasjonen av Norge, også i Tromsø.

- Vi ville få gjennomført en markering. Det er vi som betaler for kransen som legges ned, sa Rolleiv Lind til iTromsø.

Lind er også gruppeleder for Høyre i kommunestyret.

Kritikken var så sterk at den politiske ledelsen på rådhuset valgte å slå full retrett. Selv om markering ikke er i kommunens regi, skulle ordføreren likevel være til stede.

- Jeg har forståelse for om noen synes at vi i kommunen har gjort feil prioriteringer når vi har valgt å ikke arrangere denne markeringen. Jeg tar den kritikken, sa Hjort.

Artikkeltags