(Jærbladet)

I en oppdatering på Facebook skriver Politiets nettpatrulje – Sørvest om hvilke negative konsekvenser deling av sexvideoer på nett kan få.

Nakenbilder og sexvideoer som deles på nett, er vanskelige å få fjernet. Det å vite at et nakenbilde av seg selv spres på nettet, er en svært tung belastning.

– De fleste skjønner at det er dårlig gjort å videresende slike bilder, men visste du at det er straffbart? Det er ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år, eller noen eldre som ikke har gitt samtykke til det. Det er i utgangspunktet straffbart å ta, ha eller dele nakenbilder eller film av noen som er under 18 år, sier politioverbetjentene Kathrine Sæland Rotseth og Oddgeir Høyekvam i innlegget.

De viser til et nylig eksempel hvor politiet ble kontaktet. I dette tilfellet var begge de involverte, en gutt og ei jente, under 15 år. Gutten hadde filmet en sexvideo av de to utan at og jenta visste det. Deretter delte han videoen med flere av vennene sine.

– Gutten som filmet og delte videoen er under den kriminelle lavalder. Han ble likevel anmeldt og fikk inndratt telefonen. Snapchat-kontoen hans ble stengt, og han bla avhørt på Barnehuset. Fornærmede ble også avhørt på samme ated, og det ble gjennomført bekymringssamtaler med flere personer som har mottatt videoen og delt denne videre, forteller Kathrine Sæland Rotseth og Oddgeir Høyekvam, som kommer med følgende råd til foreldre:

– Snakk med barna dine, still spørsmål og fortell om konsekvensene av ulovlig bildedeling – slik kan du sette barnet ditt i stand til å ta gode valg.

Slik sikrer du bevis om nakenbilder spres på nett

Her er Kripos råd om hvordan man bør gå fram for å sikre bevisene for å øke sjansen for domfellelse:

* Ta skjermdump av sidene der bildet er publisert. Det er mulig å identifisere internett-brukere, derfor er det viktig å dokumentere brukernavn/kallenavn, webadresser og nettsider. Mistenkte har mulighet til å slette sine spor på nettet, derfor er det viktig å sikre dette raskt.

* Ta skjermdump eller print av tidspunkt bildet/videoen er publisert. I sosiale medier vil publisert materiale ofte være merket med klokkeslett eller hvor mange timer det er siden publiseringen. Hold musepekeren over dette tallet, da vil man etter hvert se et klokkeslett som er nøyaktig.

* Hvis du printer ut, eller lagrer nettsiden som en fil, er PDF ofte det beste formatet.

* Du kan også sikre innholdet du ønsker å anmelde ved å kopiere webadressen fra adressefeltet i nettleseren til datamaskinen. Klipp ut adressen og lim den inn i et tekstdokument, som du lagrer. Det er helt greit å skrive adressen ned på papir.

* Hvis webadressen lagres på datamaskinen vil politiet få mer og bedre informasjon om mistenkte enn hvis det publiserte materialet lagres ved et skjermbilde.

* Meld fra om forholdet til gjeldende nettsamfunn eller applikasjonstjeneste. Disse kan fjerne innhold, deaktivere brukerkontoer hvis nødvendig og samarbeide med politiet dersom det blir aktuelt.

* Andre aktuelle ressurser kan være politiet eller nettstedet slettmeg.no.