Miljøsynderen forsøkte å overtale fotografen til å holde kjeft om dette

Denne røyken er antakelig litt vanskelig å skjule for offentligheten.

Denne røyken er antakelig litt vanskelig å skjule for offentligheten. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

En anonym tipser har sendt oss bildene som er knyttet til denne saken. Mannen oppdaget fredag at det plutselig veltet tjukk og svart røyk opp fra havna i Nord-Lenangen. Han kastet seg i bilen og kjørte bort for å se om det var et hus eller en anleggsmaskin som bran, men overraskelsen var stor da han ble klar over hva dette egentlig var.

– Det er rett og slett miljøkriminalitet, og jeg ble skikkelig forbanna, sier mannen som ikke ønsker å få navnet sitt i avisen.

Han tok opp mobiltelefonen sin og begynte å knipse bilder.

– Da kom det en mann gående mot meg, og ba meg instendig om ikke å gjøre noe med denne saken. Men jeg har allerede vært i kontakt med lensmannen i Lyngen.

Oppkavet

I det store bålet befant det seg malingsspann, bildekk, tauverk, gamle trålposer, spraybokser, og mye annet som også er ulovlig å brenne. Ifølge vår tipser inrømte den andre mannen å ha tent på søppelet, som han tidligere hadde samlet inn fra havneområdet.

– Var dette noe som gikk utover bebyggelsen i området?

– Ja, helt klart. Vinden sto i ei slik retning at det gikk mot fritidsboligen jeg har. Der måtte jeg lufte etter stanken satt seg i husveggene. Dette er hvordan enkelte håndterer søppelet på bygda, istedet for å kjøre det på avfallsmottakene, sier mannen som fortsatt var oppkavet da vi pratet med han.

Nordlys ba om å få navnet på synderen, men det ønsket ikke mannen å gi fra seg til andre enn politiet.

Grovt brudd

Vaktsjef Charles Jakobsen i Tromsø brann- og redning, sier at det er et generelt bålforbud fra 1. april til 15. september, og at det som blir beskrevet fra Nord-Lenangen er langt over streken.

– Hadde vi oppdaget dette, så hadde vi for det første tilkalt politiet, og så hadde vi gått til anmeldelse. Dette er strengt forbudt, og det er et grovt brudd på forurensingslovern, sier Jakobsen.

Forholdsregler

Bålforbudet er totalt. Til og med trykkimpregnert materiale er forbudt å brenne ifølge brannloven.

– Skal man brenne bål, må man i utgangspunktet søke den aktuelle kommuen om tillatelse. Da er det miljøavdelinga som skal ta stilling til dette, og da snakker vi om rent treverk. Ikke slik som i dette tilfellet, sier Jakobsen.

Han tilføyer at brannvesenet stort sett ser gjennom fingrene på små kaffebål, så lenge man tar sine forholdsregler for å hindre spredning.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken