I februar blokkerte rundt 80 aksjonister prøveboringene til Nordic Mining i Førdefjorden, hvor det planlegges sjødeponi av gruveavfall.

Sentral blant aksjonistene var fungerende leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg i Tromsø. Aksjonene pågikk i tre uker, og to ganger ble Lundberg ilagt forelegg fra politiet. De nektet hun å betale, og dermed går det mot rettssak. Totalt risikerer hun nå å måtte betale 24.000 kroner. 

- Det får gå som det går. Jeg er forberedt på å betale av egen lomme. Det er alle vi som deltok på aksjonene, sier Lundberg.

- Gjorde det rette

Hun ser fram til rettssaken uten snev av anger.

- Jeg ser fram til å kunne forklare det vi gjorde, at vi gjorde det for å beskytte livet i fjorden. Vi gjorde det for å hindre miljøkriminalitet, og jeg har tenkt til å legge fram bevis for dette, sier hun.

Hun hevder at alle faglige rapporter, blant annet fra Havforskningsinstituttet, fraråder sjødeponi, og at det bare er gruveselskapets egne rapporter som sier det motsatte.

- Omtrent som tobakkselskapenes forskning om farene ved røyking?

- Ja, det er helt vanvittig å gjøre dette i 2016, sier Lundberg.

Vil gjøre det igjen

I hvor stor grad hun får utfolde seg i rettssalen i Fjordane tingrett vil vise seg. Uansett mener hun aksjonen var vellykket.

- Målet var å vise at vi mente alvor med trusselen om sivil ulydighet. Går de videre med planene til en byggefase, så blir det nye aksjoner. Vi er to tusen mennesker som er klare til å stille opp. Store bøter og rettsforfølgelser skremmer oss ikke fra å ta vare på naturen, sier Silje Ask Lundberg.

Rettssaken er ikke berammet ennå, men det kan bli i løpet av høsten.