I fjøset fant de 15 døde dyr, utmagrede lam som lå og skalv, og binger tilgriset av møkk og blod

Et fælt syn med døde og utmagrede dyr i den skitne bingen.

Et fælt syn med døde og utmagrede dyr i den skitne bingen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sauebonde dømt til fengsel. Får ikke ha husdyr på fem år.

DEL

Det var Mattilsynet som avdekket de graverende forholdene i sauefjøset til den eldre bonden i Midt-Troms for to år siden. På to inspeksjoner fant de til sammen 15 døde sauer og lam, og flere syke og døende dyr.

Binger og dyr var tilgriset av møkk, og slimrester og blod var ikke blitt fjernet etter lamming. Flere magre lam lå og skalv på det kalde strekkmetallet.

Drektige søyer og søyer med lam delte binger med øvrige dyr, og det var svært trangt i flere av bingene.

Sterke bilder

Bonden ble anmeldt til politiet og seinere tiltalt for grove brudd på Dyrevelferdsloven. Under rettssaken i Senja tingrett nylig ble det lagt fram sterke bilder fra Mattilsynets inspeksjon, som blant annet viser døde og avmagrede dyr i de skitne bingene. «En sau har en kul som stikker tydelig ut fra magen, samt en annen sau har svært store jur som ser betente ut. Videre viser bildene flere sauer som ser svært magre ut, ved at de er innhulet og at bein stikker ut», lyder det i rettens omtale av materialet.

Retten konkluderer med at «det er tydelig at forholdene i fjøset var uholdbare på flere punkt».

- Det gikk skeis

Selv erkjente bonden seg delvis skyldig i tiltalen. Han forklarte at han var blitt syk i den aktuelle perioden, og at da lamminga kom så «gikk det skeis», og han «kollapsa helt». Han jobbet heltid ved siden av gårdsdriften, og hadde ingen til å hjelpe seg. Mannen fortalte at han aldri pleide å spørre etter hjelp, da han var opptatt av å greie seg selv.

Grove overtredelser

I dommen skriver Senja tingrett at man anser det som grovt uaktsomt at tiltalte, som erfaren sauebonde, unnlater å skaffe hjelp når han åpenbart ikke takler gårdsdriften på egen hånd, spesielt i en hektisk periode som lammingen. Mannen unnlot også å tilkalle veterinær da dyr ble syke, og lot døde dyr bli liggende sammen med de som levde.

Bonden ble etter dette dømt til fengsel i 75 dager, hvorav 30 dager betinget, og han ble fradømt retten til å ha husdyr for en periode på fem år.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken