Giske: Beklager upassende oppførsel mot kvinne fra Troms

BEKLAGER: Trond Giske legger seg flat og beklager upassende oppførsel overfor en kvinne fra Troms i 2008 og 2009.

BEKLAGER: Trond Giske legger seg flat og beklager upassende oppførsel overfor en kvinne fra Troms i 2008 og 2009. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Trond Giske bestrider tre av varslene om seksuell trakassering.

DEL

(Nettavisen): I et brev til sentralstyret går Trond Giske gjennom varslene mot ham punkt for punkt, basert på en konfidensiell oppsummering fra advokatene Frode Sulland og Christopher Hansteen.

Som Nettavisen tidligere har skrevet konkluderte Arbeiderpartiet med at Trond Giske i fem tilfeller har drevet med seksuell trakassering. Det er disse fem sakene Giske nå svarer på i et brev til Arbeiderpartiets sentralstyre.

Advokatene har summert opp sakene basert på grunnlag av notater de gjorde fra dokumentinnsynet som ble gjort 12. januar hos advokatfirmaet Thommesen.

Flere av varslerne bestrider oppsummeringen og Trond Giskes versjon i kommentarer til VG. Han går også nøye gjennom saken som ble varslet inn fra en kvinne i Troms. I denne saken legger den tidligere Ap-nestlederen seg helt flat.

Hovedinnhold i varselet, ifølge Giskes advokater:

Varsleren, en kvinne som den gangen var 18 år, forteller om et nachspiel i Oslo i 2008. Hun har fortalt om detaljene i varselet i mediene. Varsleren ble med Giske til hans leilighet som lå like ved, for å hente mer alkohol til nachspielet. I leiligheten skal Giske ha blitt svært pågående og intens, og han skal ha begynt å kysse henne. 

Kvinnen husker at Giske på et tidspunkt spilte piano. Hun skal også ha blitt strøket på ryggen under skjorten. Kvinnen forteller at hun syntes situasjonen var ubehagelig, låste seg inne på do og ringte til en annen festdeltaker og ba henne komme og hente henne hvis hun ikke snart kom tilbake. Hun avviste flere forsøk på kyssing. Etter å ha kommet ut fra badet, gikk hun gikk tilbake på nachspielet, kan ikke huske om Giske var med dit, men antar det.

Den neste episoden skjedde i 2009. Giske var i Tromsø, og kvinnen inviterte Giske til å innlede på et arrangement. Senere på kvelden møttes kvinnen og Giske på et utested. Giske var svært beruset. Hun følte et ansvar for å få han hjem og fulgte han til hotellet han bodde på og opp på rommet. Hun hadde hele tiden kontakt med en venninne via SMS. På rommet ville han fortsette å drikke mere øl, og forsøkte også å kysse henne. 

Varsleren drakk noen slurker av en øl, men avviste kyssingen og forlot rommet.

Trond Giskes kommentar:

Giske har overfor partiet erkjent at han ved møtene med kvinnen var for beruset og at hans opptreden var upassende både ut fra hans posisjon og aldersforskjellen dem imellom.

Giske har ingen erindring av forsøk på fysisk tilnærming og fikk aldri noen forståelse av at møtene ble opplevd som ubehagelig av kvinnen. 

Giske aksepterer likevel fullt ut kvinnens historier. Han påtar seg det fulle ansvar for det som skjedde, han har beklaget sin upassende oppførsel overfor henne, og gitt kvinnen sin uforbeholdne unnskyldning.

Varslerens kommentar:

 – Giske har dobbeltkommunisert i saken. Da jeg hadde en kronikk på trykk om min sak i Aftenposten , avviste han bestemt påstander om seksuell trakassering. Nå sier han at han var beruset og ikke kan erindre det, men at han aksepterer min historie. Jeg er glad han har snudd og tatt inn over seg sin oppførsel og gir en uforbeholden unnskyldning, sier kvinnen til VG.

Nettavisen har gått gjennom også de fire andre varslene i saken. Du kan lese mer om de her.

Artikkeltags