(NETTAVISEN): Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) sier til TV 2 at han ikke informerte Statsministerens kontor om hendelsen, da den rutinemessige bakgrunnssjekken ble gjennomført før han ble forsvarsminister.

– Nei, det gjorde jeg ikke. For jeg har ikke tenkt på den episoden før nå, når det kom opp, sier Enoksen til TV 2.

– Det gjorde jo at jeg sluttet i Senterpartiet. Det var absolutt en sterk årsak til at jeg droppet ut av politikken, sier Lengali til NRK.

– Jeg synes det er synd at Hilde har gått med dette i 20 år. Jeg skulle ønske at vi hadde snakket om det for lenge siden. Mitt ønske var at Hilde skulle komme videre i politikken. Jeg hadde stor tro på Hilde som politiker, sier Enoksen til NRK.

Til NTB skriver han i en e-post at han ble orientert i 2017 om at det skal ha vært en hendelse mange år tilbake, men at vedkommende ikke ønsket at dette skulle behandles som en varslingssak. Han forklarer at det er årsaken til at saken ikke har blitt kjent.

– Det er helt avgjørende at all informasjon blir behandlet konfidensielt av oss uavhengig av hva partene i en enkeltsak mener. Hvis ikke blir terskelen for å varsle altfor høy, skriver han til NTB.

To varsler

Varselet kom til Senterpartiets partikontor i 2017. Det kom fra tidligere nestleder i Nordland Senterparti, Hilde Lengali. Hun informerte Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim.

– Jeg sa at jeg hadde en metoo-fortelling. Hun ble glad for at jeg tok kontakt, og det var egentlig veldig fint å snakke med henne. Hun var støttende og fin, og sa at det var viktig at jeg sa ifra, sier Lengali til TV 2. Hun fortalte om to konkrete hendelser i 2000 og 2001.

Enoksen skal ifølge Lengali ha invitert henne til sitt hotellrom under et Sp-møte. Lengali har fortalt at hun trodde Enoksen ville snakke politikk, men at hun istedenfor ble dyttet ned på sengen. Hun ble sint, dyttet ham vekk og kom seg ut av rommet.

– Historien om det som skulle ha skjedd på hotellet i Bodø, det klarer jeg overhodet ikke å huske, og så kan jeg selvfølgelig heller ikke benekte at det har skjedd. Men jeg husker det ikke, og hvis det har skjedd, så må jeg bare på det aller, aller sterkeste beklage også det. Jeg ville gjerne ha beklaget dette personlig til Hilde, sier Enoksen til TV 2.

Møtte ham naken i damegarderoben

Året etter, møtte Lengali på Enoksen i damegarderoben på et hotell på Hell. Det var i forbindelse med Sps valgkampåpning. De to husker hendelsen noe ulikt, men Lengali var naken og hadde nettopp kommet ut av dusjen. Lengali sier at Enoksen var inne i garderoben, mens Enoksen husker at han tittet inn i damegarderoben.

Enoksen forteller selv at han så Lengali naken, og sa: «Hilde, hvor fantastisk flott du er. Du ser mer ut som en filmstjerne enn som en fembarnsmor.»

- Jeg skulle gjerne ha sett dette ugjort, men det er ikke mulig å gjøre det om, sier Enoksen til TV 2 og legger til at han beklaget episoden overfor Lengali samme dag.