Gå til sidens hovedinnhold

Meteorolog: - Leteforholdene blir enda verre torsdag

Artikkelen er over 2 år gammel

På grunn av vær og snøskredfare måtte redningsmannskapet onsdag kveld avslutte letingen etter fire savnede personer ved Blåbærfjellet. Torsdag blir det sludd og opp mot sterk kuling i området, ifølge statsmeteorolog.

Politiet frykter at turfølget på fire som er savnet i Tamokdalen, er tatt av skredet høyt oppe under toppen av Blåbærfjellet.

– Vi har fått opplysninger om at det er skispor inn i skredet under toppen av fjellet, men at det ikke er spor ut av skredet. Det er et dårlig tegn, sier operasjonsleder Morten Augensen til Nordlys.

Slo alarm da han så skisporene forsvinne inn i skredet

Avbrøt letearbeidet

Et seakinghelikopter har gjort søk etter de savnede onsdag kveld, men helikopteret trakk seg ut av området på grunn av dårlig sikt. Snøskredfare har også gjort det for risikabelt å sende letemannskaper på bakken.

– Dermed får vi ikke sjekket ut skredene mer slik situasjonen er nå, fortalte Augensen onsdag kveld.

Stiv til sterk kuling

Og leteforholdene blir enda verre utover torsdagen, ifølge vakthavende meteorolog Gunnar Noer ved værvarslinga for Nord-Norge.

Nordlys sendte direkte fra Tamokdalen: Frykter fire personer er tatt av snøskred

– Været er forsåvidt ikke så ille der nå, men fra torsdag morgen blir det både nedbør og økende vind. Utover morgentimene blir det snø først og så mildere, med sludd og kanskje regn i området.

På 1000 meters høyde er temperaturen i området 8-9 minusgrader onsdag kveld. Temperaturen kommer torsdag formiddag til å stige til rundt 4-5 grader, ifølge meteorologen.

Samtidig vil vindstyrken i området ligge på mellom 15 og 20 sekundmeter fra 10-tiden torsdag.

– Temperaturøkningen er ikke så dramatisk med tanke på økt skredfare, men med nedbør og fra stiv til sterk kuling fra sørvest langs dalen, blir det svært dårlige forhold for letemannskapene, sier Noer.

Bedring utover kvelden

Mot slutten av torsdagen blir imidlertid forholdene bedre, ifølge meteorologen.

– Været bedrer seg i løpet av torsdag kveld og natt til fredag. Da blir det oppholdsvær og betydelig mindre vind, sier Noer.

Betydelig skredfare

Ifølge snøskredvarselet på varsom.no er det faregrad tre, betydelig snøskredfare, i Indre Troms akkurat nå.

«I helgen kom det et godt påfyll av snø i fjellet i kombinasjon med vind fra varierende retning, dette har dannet fokksnøflak i de fleste himmelretninger,» heter det i varselet.

De siste par dagene er det kommet ytterligere snø, og skredfaren er særlig stor i sørlige heng.

– Vi venter det samme i morgen, og skredfaren øker enda litt mer fordi det ventes mildvær, opplyser vaktleder Solveig Kosberg i NVEs snøskredvarsling.

Kommentarer til denne saken