Mandag vil Merkur passere over solskiven i en passasje som vil ta over syv timer. Det var stor ståhei da Venus gjorde det samme i 2012.

- Dette er lillebroren, kan man si. Merkur skal passere forbi sola 14 ganger i dette århundret. Sist var i 2006, men den kunne vi ikke se i Norge. I 2003 var den synlig, sier Steinar Thorvaldsen i Tromsø Astronomiforening.

Det er meldt dårlig forhold for sol i nord mandag, så Thorvaldsen vurderer faktisk å dra til Oslo og Gardermoen.

SE BILDER: Slik opplevde leserne Venus-passasjen i 2012

- Der er det meldt perfekte forhold. Men man trenger ikke rare sprekkene i skydekket for å få sett dette og det varer jo lenge, så det bør være muligheter også i nord.

Ifølge Astroevents.no må vi faktiske vente i hele 125 år til neste gang en planetpassasje varer så lenge.

Merkur er imidlertid så liten, den er den innerste og minste planeten i solsystemet, og vil ikke kunne sees med det blotte øyet.

- Nei, det er helt umulig. Du kan ikke se den med solformørkelsesbriller heller. Men man kan bruke en liten linsekikkert med filter.

Her er Astroevents tryggeste tips:

"Projisering av Solen på en skjerm med kikkert. Se ikke direkte på Solen i kikkert, heller ikke i søkekikkert! Rett inn kikkerten mot Solen (uten å se gjennom kikkerten eller søkekikkerten) og hold et hvitt ark bak kikkerten. Juster deretter avstanden slik at solskiven blir passe stor. Juster skarpheten ved å skru på fokuseringshjulet på kikkerten. Slik projisering kan kun gjøres med linsekikkerter. "

Og skulle du ikke ha den muligheten, kan du også se direkteoverføringa fra det såkalte Mohn-teleskopet i Tromsø. Det gjør du her. Passasjen skjer mandag 9. mai fra kl 13.12 til 20.40, og Mohn-teleskopet vil overføre begivenheten via nett.

Neste gang denne begivenheten skjer er i november 2019.