– Det er jo litt kjedelig dersom du går glipp av naturfenomenet du har reist halve jorda rundt for å oppleve, sier Ola Berg, daglig leder ved Lyngen North på Spåkenes ved grensa mellom Kåfjord og Nordreisa kommune.

Etter en hendelse i 2019 satte han seg ned for å tenke.

– Vi hadde en gruppe som overnattet i igloene. De var litt skuffet da de gikk på bussen uten å ha sett nordlyset. Men den samme natta hadde det virkelig vært spektakulært nordlys over Spåkenes. De hadde bare ikke fått det med seg fordi de sov.

Datamaskinen gjenkjenner nordlys

Halvannet år senere, og etter noen hundre arbeidstimer, er det nye systemet for nordlysvarsling på plass. Berg har prøvekjørt og testet. Det virker.

Det er litt science fiction. Berg har kjøpt plass på en avansert server et sted i USA. Over lang tid har han matet denne datamaskinen med mange tusen bilder fra kameraet som er montert på taket hans på Spåkenes.

– Det er litt som å oppdra et barn eller en hund. Maskinen analyserer og bestemmer bildene som blir overført fra kameraet her på Spåkenes, og jeg gir den tilbakemelding på om konklusjonen er riktig eller feil. Etterhvert har den lært seg å gjenkjenne nordlys med svært god presisjon, forteller Berg.

Neste steg var å finne et system for å få informasjonen frem til de som hadde bruk for den. Berg utviklet en egen app, Solvind Skycams, som kan lastes ned på mobiler av android-typen.

Slår alarm via app

– Via appen kan nordlysturisten selv sette på en alarm som ringer når datamaskinen i USA har identifisert nordlysaktivitet over området. Det betyr at du kan gå og legge deg med god samvittighet. Alarmen vekker deg når det skjer noe.

Identifisering og klassifisering av nordlys kan være vanskelig, og blir aldri 100 prosent presis. Datamaskinen kan bli lurt av andre fenomener, som for eksempel når månen skinner gjennom et skylag.

– I appen kan du selv gjøre innstillinger i forhold til hvor sikker varslingen skal være. På lavt nivå slår den ut på alt som kan være nordlys. På høyeste nivå må det være skikkelig flammende aktivitet for å utløse alarmen, forteller Berg.

Lyngen North har i løpet av de siste årene bygget opp et spektakulært reiselivsanlegg på Spåkenes, ved grensa mellom Kåfjord og Nordreisa kommune. Den største attraksjonen er fem glassigloer der du kan overnatte med fritt utsyn mot stjernehimmelen og Lyngsalpene.

Utvider tilbudet

Like før pandemien traff åpnet familien en arkitekttegnet restaurant med store glassflater mot havet og fjellene. Så smalt korona-bomben. Selv om de klarte å holde driften i gang, i hovedsak med gjester fra innenlandsmarkedet, ble det et annet nivå enn de hadde planlagt for.

Ola Berg brukte ledig tid til å jobbe med Nordlys-varslingen, en investering han nå håper skal betale seg.

– Hovedformålet har vært å utvikle noe som øker kvaliteten på det tilbudet Lyngen North gir gjestene her på Spåkenes. Jeg har imidlertid koblet på kameraer i Malangen og på Skaidi i Finnmark. Nå står Skjervøy og Tromsø for tur. Tanken bak dette er at gjestene våre kan bruke appen også når de reiser videre. I tillegg er dette reklamefinansiert. Jo flere som bruker systemet, jo større blir reklameinntektene. Noe stor butikk blir det neppe, men det kan forhåpentligvis betale investeringskostnadene, sier Ola Berg.