Godværsdagene hittil i juni får en midlertidig stopp. Torsdag kveld begynner omslaget, og fra natt til fredag åpner slusene seg for alvor.

Og skal man tro yr.no, og vakthavende meteorolog Ola Bakke Aashamars modeller, vurderer ikke slusene å lukke seg før om ei uke.

– Vi har vært velsignet med over snittet fint sommervær i Troms i juni. Men nå snur det, sier Aashamar.

Regn, regn, regn, regn

Onsdag og torsdag ser ut til å være de siste godværsdagene, ifølge Aashamar. Og allerede torsdag ettermiddag og kveld vil nedbøren komme, men da mest på yttersida, langs kysten.

– Det er fredagen det virkelig kommer – men vi er et stykke unna farevarselnivå, altså, forsikrer meteorologen.

Men regnet er godt for et annet farevarsel – skogbrannfaren.

– Det blir rotbløyte, ja. Altså at det fukter godt nedi jorda. Dette er fint for naturen, godt for lyng og gressbrannfaren. Jeg tipper det er en del brannsjefer rundt om i Troms som er fornøyde nå.

For ja, regnværet gjelder hele Troms. Ingen slipper unna.

Øsende regn, pøsende regn

Når det gjelder mengde nedbør, viser Aashamar til yr.no.

– Det pleier å være ganske riktig. Men sånn mellom 10 og 15 millimeter i døgnet ser ok ut. Det er ikke svimlende mengder. Og så er det alltid slik at jo lengre frem i tid vi kommer, jo mer usikker er modellene.

Det ser for øvrig ut til at det vil komme mest regn fredag ettermiddag – da vil det komme noen kraftige skyll i bygeform, i hovedsak i indre strøk.

– Da kan det være at det kommer rundt ti millimeter på en time.

Regn, regn, regn, regn

Aashamar sier at årsaken til regnet er et lavtrykk som ligger og ruger nord i Atlanterhavet. I kombinasjon med sørvestlig vindretning som vil stå på noen dager, betyr det en fuktig luftstrøm – nedbør.

– Det lavtrykket ligger der og dytter på. Dette er store værsystemer – som altså betyr at det blir fuktig i hele regionen. Vindretningen skifter til nordvestlig utover neste uke. Det vil si at det blir kjøligere, og en skyet værtype.

Deilig og vått, deilig og rått!

Ifølge yr.no ser det ut til å bli en liten pause først neste onsdag. Dette bekrefter også Aashamar.

– Ja, onsdag-torsdag ser ut til å ha muligheter for bedre vær. Men det er ikke noen signaler på at det blir kjempefint. Men greit, kanskje et solgløtt. Dette er jo litt frem i tid.

Generelt sett kan man dog si at juni har vært bedre enn snittet. Forrige uke tvitret meteorologene at det i snitt er to sommerdager (dager med over 20 grader) i juni – riktignok i Tromsø. Aashamar sier det i forrige uke var tre dager over 20 grader i Tromsø.

– Vi er allerede over snittet. Det er jo bra.