Forkaster felles nødnummer. - Fornuften seiret, sier Gilbert

GLEDELIG: Klinikkovelge ved akuttmedisinsk klinikk ved UNN, Mads Gilbert, gleder seg over at Nasjonalt nødmeldingsprosjekt anbefaler å skrinlegge felles nødnummer.

GLEDELIG: Klinikkovelge ved akuttmedisinsk klinikk ved UNN, Mads Gilbert, gleder seg over at Nasjonalt nødmeldingsprosjekt anbefaler å skrinlegge felles nødnummer. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Utvalg anbefaler skrinlegging.– Felles nødnummer ville vært et tilbakeskritt, sier klinikkoverlegen.

DEL

Nasjonalt nødmeldingsprosjekt anbefaler Justisdepartementet å forkaste planene om å innføre ett felles nødnummer i Norge.

– Vi har hatt en utredning om forbedring i nødmeldetjenesten og i den har vi vurdert ett felles nødnummer. Vi anbefales at dette ikke iverksettes i Norge, sier prosjektleder Erik Liaklev til Dagens Medisin.

– Litt unødvendig strid

Dette er gode nyheter for klinikkoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Mads Gilbert.

- På vegne av det akuttmedisinske fagmiljøet er jeg veldig glad for at fornuften seiret. Det har tatt veldig lang tid, og vi har brukt mange år på denne litt unødvendige striden, men nå er felles nødnummer og felles nødsentraler skrinlagt. Det tror vi er den beste løsningen, sier Gilbert.

Han har vært en uttalt motstander av forslaget.

– Vi tror det beste er at folk får snakke med medisinsk personell med én gang. Den norske meldetjenesten har vist seg faglig sterk – det spares minutter når det står om liv, det gir folk tilgang til personell på vakt og det gir god samhandling med politi og brannvesen når det er nødvednig. Medisinsk nødnummer 113 behandler tusenvis av henvendelser hver dag og er selve navet i overlevelsestjenesten, sier klinikkoverlegen.

– Vinneroppskrift

Politiets nødnummer 112 er allerede felles nødnummer i Norge, men brannvesenet og helsetjenesten har egne nødnumre, henholdsvis 110 og 113. De tre etatene har separate sentraler.

Ifølge NTB er det Stortinget som har bedt om utredningen, som skal overleveres Justisdepartementet før jul. Departementet vil ikke vurdere saken før de har fått overlevert den endelige rapporten.

Gilbert sier fagmiljøet nå kan ta fatt på arbeidet med å forbedre dagens ordning. Han mener felles nødnummer ikke ville gitt bedre tjenester.

- Nei, vi mener det ville vært et svært tilbakeskritt. Det ville vært et tidstap, fordyrende mellomledd og ville rive ned et system som har vist seg faglig sterkt og som Sverige og Danmark nå kopierer. Vi mener dette er en vinneroppskrift og Norge har veldig gode akuttmedisnske resultater. Her er det først og fremst lokal lege og bilambulanse som kan koordineres gjennom AMK, samt at folk får veiledning av medisinsk personell til for eksempel gjenoppliving. 113 er et nummer folk i Norge kjenner, og det er fordi det ikke ville vært en forbedring at forslaget nå er forkastet, sier Gilbert.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken