(Nettavisen): I fjor prydet rosa rund- eller høyballer jorder landet rundt, noe som forundret mange – men desto gledet enda flere enn gårdsdyra, da det ble kjent at fargen var del av Felleskjøpets innsats for å sette søkelyset på brystkreftforskningen.

Bønder ble da oppfordret il å kjøpe noe rosa plast, og ellers bruke vanlig hvit eller grønn, og gjerne la de rosa ligge mest synlig.

Det ble da 200.000 rosa rundballer, noe som bidro til 300.000 kroner til kreftforskningen.

– Måtte gjentas

Dersom bøndene også i år er med, vil det være både rosa og blå rundballer å se langs veikanten. De blå er ment å sette prostatakreft i søkelyset.

– Etter fjorårets suksess var det liten tvil om at kampanjen måtte gjentas, og vi ønsket å legge til et nytt element. Valget falt på blå plast grunnet etterspørsel fra bønder samt positiv erfaring med tilsvarende kampanje i Sverige i 2016. Vi håper selvfølgelig å se det samme glødende engasjementet og støtte i år som i fjor, sier Jan Håvard Kingsrød, rundballegeneral i Felleskjøpet Agri, i en pressemelding.

Engasjement

Ti kroner per solgte plastrull går til kreftforskningen.

– Lite er så synlig i det offentlige rom som rundballer og vi setter enormt pris på den støtten og engasjementet norske bønder viser gjennom pengebidrag og bruk av private arealer som utstillingsvindu, sier Kingsrød.

Og dersom man, som enkelte av Felleskjøpets medlemmer, reagerer på blå farge i et valgår, så kan man fremdeles kjøpe rosa plast og støtte saken slik.

– Det er kun Felleskjøpet som selger farget rundballeplast til støtte for kreftforskning. I fjor opplevde vi en etterspørsel langt utover opplaget vi bestilte. Med doblingen over hele linja i år håper og tror jeg vi kan dekke denne etterspørselen og fange oppmerksomheten til enda flere mennesker, sier Kingsrød.