Føler du deg ofte trøtt, sliter med å få sove om natten og mangler energi til å trene?

Woman lying with hand on head, close-up

Woman lying with hand on head, close-up Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det kan hende du rett og slett mangler jern.

DEL

"Trøtt, søvnproblemer og liten treningslyst" høres ut som en beskrivelse som passer nær sagt alle, men så er det også millioner av mennesker som får i seg for lite av mineralet jern.

Det skriver Nettavisen.

Jern er en av byggestenene til de røde blodcellene som frakter oksygen rundt i kroppen. En følelse av å være konstant utslitt kan derfor komme av lave jernnivå i kroppen.

Andre tegn er en følelse av å være andpusten og å ofte ha hjertebank, hodepine og magesmerter, svimmelhet, kalde hender og føtter, tinnitus, vanskeligheter med å svelge og å ha en urolig følelse i kroppen.

Jernmangel er en utbredt mangeltilstand i verden og er den viktigste årsaken til anemi , altså mangel på røde blodceller - det vi kaller å være "blodfattig".

Trener mye

Jernmangel er altså svært vanlig, særlig blant kvinner, men nye studier har avduket en ny risikogruppe: Folk som trener mye.

- Studier til nå har fokusert på eliteutøvere, men vår forskning antyder at kronisk jernmangel påvirker potensielt tusenvis av helt vanlige treningsentusiaster, sier lege og forskningsleder Carrie Ruxton til Daily Mail.

Personlige trener Zanna Van Dijk sier til avisen at hun anbefaler sine kunder å spise rødt kjøtt. En biff inneholder typisk tre ganger så mye jern som kylling.

Kjøtt og innmat er kanskje den mest kjente "jernmaten", men det finnes også flere andre matvarer som er gode kilder til jern.

SESAMFRØ

Frø er supersunt og kan skryte av å inneholde flere gode næringsstoffer. Sesamfrø gir deg blant annet sunne fettsyrer og kalsium, og 2 spiseskjeer bidrar med omtrent 5 mg jern.

GROVT BRØD

Brød- og kornmat er faktisk en av de største kildene til jerninntak i norsk kosthold. Gå for de grove variantene da disse har et høyere innhold av de gode næringsstoffene, og vitaminer og mineraler.

GÅ FOR GRØNT

Særlig grønnkål, rosenkål, brokkoli og grønne bønner er blant grønnsakene som er gode kilder til jern. Så gå for grønt om du har mistanke om lave jernnivåer i kroppen.

KIDNEYBØNNER

Ifølge helsenettstedet måbra.se inneholder en kopp med disse bønnene 4 mg jern. Kidneybønner passer ypperlig i både varme og kalde retter som for eksempel en gryterett eller en salat. Denne matvaren bidrar også godt med andre viktige vitaminer og mineraler som blant annet kalium i tillegg til at det er en god kilde til protein og kostfiber.

LINSER

I likhet med bønner passer også linser i mange ulike matretter og det fungerer også som tilbehør hvis du for eksempel ønsker å bytte ut ris, potet eller pasta. Linser inneholder 7,5 mg jern per 100 gram.

Artikkeltags