Ringer inn radiojulen

JULESENDING: For 30. gang skal Skjervøy Nærradio innlede jula med sin populære lillejulaftensending. Bjørnar Heimly (til venstre) og Johan Pedersen er radioveteraner og vil fylle sendinga med korsang, julehilsner, lotteri og alt som hører til.

JULESENDING: For 30. gang skal Skjervøy Nærradio innlede jula med sin populære lillejulaftensending. Bjørnar Heimly (til venstre) og Johan Pedersen er radioveteraner og vil fylle sendinga med korsang, julehilsner, lotteri og alt som hører til. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Lillejulaften er årets ultimate høydepunkt for Skjervøy Nærradio.

DEL

Viktig melding - lytt på radio! Der kimer det snart til julefest.

Det forsikrer radarparet Bjørnar Heimly og Johan Pedersen, som har ansvaret for en særdeles solid juletradisjon. I år vil det være 30. gang Skjervøy Nærradio går på lufta med sin etterlengtede lillejulaftensending, som har hatt så mange lyttere at streamen til nettradioen rett og slett har brutt sammen.

- Vi pleier å ha flere lokale kor med som synger julesanger, og vi får telefoner allerede i oktober fra kormedlemmer som lurer på hvordan kjøreplanen blir, forteller duoen.

Synger midt på natta

De har ingen fasitsvar på hvorfor denne sendinga er blitt så populær blant lytterne. I utgangspunktet skulle man kanskje tro at sendetid fra seint på kvelden lillejulaften til midt på natta inn i selveste julaften ikke var den mest optimale for å få publikum til å benke seg ved høyttalerne. Men det gjør altså folk. Dessuten er det altså mange lyttere som engasjerer seg langt mer fysisk enn ved bare å høre på radio.

- Ja, kan du tenke deg! Vi har altså disse korene som synger på direkten - fra Lauksletta, Årviksand og Arnøyhamn. Og så stiller folk opp her rett utenfor lokalene våre og synger. I fjor var det nesten hundre personer som sang her klokka kvart på to om natta.

Risikabel rebus 

Og som om ikke det var nok å holde folket våken ut i de små timer med julesanger, så lar også lytterne seg lokke til å delta i rebuser der det handler om å avsløre hvor radioens utsendte befinner seg. 

- En gang endte det med at tre biler ble totalvraka. Lytterne måtte ta seg fram til stedet for å vinne, og her kom jo folk vilt kjørende på hålkeføre, minnes Johansen.

Radiosendinga har tilhørere i både inn- og utland. Mange lyttere ønsker nemlig å sende julehilsner til venner og familie, og skjærvøyværinger befinner seg gjerne over hele verden.

- Mange synes det er flott å kunne sende hilsner til nær og fjern. Vi ringer gjerne uteværende skjervøyværinger for å høre hvordan de har det. Det har også hendt at vi har hatt samsending med andre stasjoner - for eksempel Svolvær, for da kunne folk i Skjærvøy hilse til kjente der, sier Heimly.

Verdensrekord

Skjervøy Nærradio er en av få lokalradioer som har overlevd æraen fra tidlig 80-tall da slike stasjoner poppet opp mange steder i landet. En viktig årsak er nettopp oppslutningen i lokalsamfunnet - i tillegg til inntekter fra radiobingo.

Men radioentusiastene legger ikke skjul på at det innimellom også er knagre tider, og da trengs det kreativitet for å sikre driften.

- Vi fylte to kulturhus for 10-15 år siden. Da skulle du sett oss danse ballett ...

Lokalsamfunnet har også stilt opp på kronerulling for sin radiostasjon. I 1996 ble det til og med "verdensrekord" i tikronerulling. 40,98 meter ga 17.040 kroner på kontoen.

- Men så kom rideklubben og tok fra oss rekorden, så vi måtte ta den tilbake i 1998.

Den nye rekorden ble på hele 129,52 meter, og det ga 53.730 kroner til radioen.

Fenalår og konfekt

I tillegg til vakker julesang, julehilsner fra både vanlige lyttere og fra ordførerne i regionen samt prominente gjester, kan Johansen og Heimly love julelotteri og ny ladning av populære premier som fenalår og konfekt.

- Det er artig å tenke på at vi siden starten har delt ut 300 fenalår og 600 esker konfekt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken