Nå er det på tide med skitprat: Det skal bli #drittfritt til 17. mai

Denne gjengen oppfordrer alle til å bli med og plukke opp etter hunden sin. I en måned fremover gjør de en rekke tiltak for å få Tromsø drittfritt til 17. mai; det er konkurranse på Instagram og Facebook, det arrangeres bæsjekasse-stafett blant byens bedrifter, og ikke minst kan man være heldig og bli millionær av å plukke bæsj. Her er: Henrik Romsaas (Tromsø kommune), Marit Vader (Tromsø Veterinærsenter), Lars Kristoffersen og Hugo Johnsen (Tromsø hundeklubb, fuglehundgruppa), Karin Bloch-Hansen (Mattilsynet) og Maria Grøthe, Elaine Fjellstad og Christine Gundersen (Tromsø Veterinærsenter).

Denne gjengen oppfordrer alle til å bli med og plukke opp etter hunden sin. I en måned fremover gjør de en rekke tiltak for å få Tromsø drittfritt til 17. mai; det er konkurranse på Instagram og Facebook, det arrangeres bæsjekasse-stafett blant byens bedrifter, og ikke minst kan man være heldig og bli millionær av å plukke bæsj. Her er: Henrik Romsaas (Tromsø kommune), Marit Vader (Tromsø Veterinærsenter), Lars Kristoffersen og Hugo Johnsen (Tromsø hundeklubb, fuglehundgruppa), Karin Bloch-Hansen (Mattilsynet) og Maria Grøthe, Elaine Fjellstad og Christine Gundersen (Tromsø Veterinærsenter). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Plukk opp hundebæsjen - bli millionær!

DEL

Det nærmer seg vår. Sola skinner, fuglene kvitrer, snøen smelter og der - der titter jammen det sikreste vårtegnet av alle frem. Nei, ikke hestehoven. Hundebæsjen.

Det er en velkjent situasjon. Avisspaltene fylles med sinte mennesker med bæsj under skosålene, og hundeeiere generelt blir uglesett.

Det vil Tromsø Veterinærsenter og Tromsø kommune gjøre noe med.

I en kampanje som varer fram til 17. mai setter de nå alle kluter til for å få Tromsø drittfritt fram til 17. mai. tiltakene er mange, og de er kreative.

- Folk liker ikke bæsj. Det har vi stor forståelse for. Men i dette ligger det også en misnøye med hundefolk generelt. Og vi vil nå prøve å bli kvitt dette. Samtidig skal vi prøve å gjøre noe gøy ut av dette, sier daglig leder ved Tromsø Veterinærsenter, Marit Vader.

Fotokonkurranse

Det første de gjør er å kjøre en fotokonkurranse på Instagram under tittelen #drittfritt.

- Her gjelder det å ta bilder i plukk-opp-situasjoner. Av deg, hunden og posen. Eller en av delene. Her er det bare å være kreativ, sier Henrik Romsaas i Tromsø kommune, som samarbeider med veterinærsenteret om kampanjen.

Kommunen vil hver dag dele ut Flaxlodd til en dagsvinner, og Romsaas selv har store planer om å ha med seg en bunke lodd i lomma når han er ute på luftetur med sin hund.

- Det gjelder å bruke samme teknikk på eiere som på hunder. Positiv forsterkning! Så når jeg ser noen plukke opp etter hunden sin så er jeg der umiddelbart med en "klikker" og et Flaxlodd!

Millionær på bæsj

Resultatet er at man faktisk kan bli millionær av å plukke bæsj.

- "Rolf plukka bæsj - og fikk penger til stæsj!", rimer Romsaas fornøyd.

- Hver tredje dag vil vi på Veterinærsenteret dele ut en stor post hundemat fra Eukanuba i tillegg. Og i kampanjeperioden kan folk komme innom her og få gratis hundeposer, om de trenger det, sier dyrepleier Elaine Fjellstad, som er en av initiativtakerne til kampanjen.

Kampanjen går altså mellom 17. april og 17. mai, og slagordet er "Drittfritt Tromsø til 17. mai!"

- Vi håper folk vil utfordre hverandre, og selvfølgelig at de bruker hashtaggen "drittfritt", det er bare disse som er med i konkurransen, sier Vader.

Det oppfordres også til å finne på egne slagord - a la Romsaas sitt rim. Dagsvinnerne vil også få publisert sitt bilde på Tromsø Veterinærsenter sin Facebook-side.

- Det blir mye skitprat fremover - men nå skal det bli positivt. Og fjerning av hundebæsj skal blir helt naturlig, sier Vader.

Tigern og Boye er svært begeistret for de fine, rosa hundeposene.

Bæsjekasse-stafett

Problem nummer to når det kommer til hundebæsj er at når man først har plukket opp herligheten, så er det begrenset med plasser hvor man kan deponere den. Også her har kommunen og Veterinærsenteret en plan.

Per nå har kommunen plassert ut 20 søppelkasser øremerket hundebæsj. På lager har kommunen i følge Romsaas syv kasser til, samt at han har bestilt fem nye.

Hver kasse koster 2.000 kroner i året å drifte - det innebærer at Remix tømmer kassen en gang i uken.

Tromsø Veterinærsenter starter nå en bæsjekassestafett, der de vil ha med seg byens bedrifter, borettslag, velforeninger og så videre til å sponse egne bæsjekasser i sitt nærmiljø. Selv tar senteret ansvar for to kasser. De som ønsker å bidra, bestemmer i samarbeid med kommunen hvor kassa skal stå, og er altså ansvarlig for drift i fem år fremover. I tillegg får de egen logo på kassa.

- Vi starter stafetten med å utfordre Tropehagen Zoo på Pyramiden, sier Elaine Fjellstad.

- Godt tiltak

Allerede har flere meldt til støtte til prosjektet. Tromsø Hundeklubb er en av dem.

- Vi synes dette tiltaket er meget bra. vi har allerede diskutert i styret, og har planer om å gå oss en tur i samlet tropp, for eksempel rundt Prestvannet, og plukke litt. Gjøre en liten markering - vi representerer jo syndebukkene her, og vil vise at vi har vilje og evne til å plukke opp, både etter oss selv og andre, smiler Lars Kristoffersen.

- Bokser har vært mangelvare, og vi ønsker naturligvis så mange bokser som mulig utplassert på flest mulig plasser.

- Det må vi få understreke - de aller fleste hundeeiere plukker opp etter seg. Jeg har bare noen få ganger tatt folk i ikke å plukke opp. Det er nok noen gjengangere der ute, skyter Romsaas inn.

Det understrekes at det er viktig å plukke opp, også i friområder - selv om man selv ikke ferdes her, kan det plutselig være en barnehage på tur, eller en orienteringsløper i full galopp.

- Det er ikke så trivelig med masse bæsj på klærne, konstaterer Vader.

Tigern og Boye ser seg om etter en egnet plass å gjøre sitt fornødne.

Smittefarlig

- Vi applauderer dette prosjektet, sier Karin Bloch-Hansen i Mattilsynet.

- Det er ikke slik at det å plukke opp etter hunden din bare handler om å være en ansvarlig hundeeier. Det handler om å bevare god hundehelse. Avføring fra hunder kan inneholde smittestoffer, det kan smitte mellom hunder, men også til mennesker. Vi har en veldig gunstig dyrehelsesituasjon i Norge, og ved å plukke opp bæsjen så bidrar du til å opprettholde denne situasjonen, sier Bloch-Hansen.

Henrik Romsaas sier at det muligens snart blir enda flere muligheter til å kvitte seg med hundeposene. Han jobber med å få plassert søppelkassene som er inne i byens busskur på utsiden av skurene. Per i dag er det ikke lov til å kaste posene her, på grunn av lukt, men den situasjonen kan forandres ved å sette kassene på utsiden.

- Da har man plutselig enormt med muligheter til å kaste bæsjen.

I tillegg oppfordrer Veterinærsenteret folk som ikke har noe imot at hundeeiere kaster bæsjeposene sine i deres private søppelkasser til å komme innom klinikken og få et klistremerke til å ha på kassene sine. Dermed viser man at her er det greit å kaste.

- Vi oppfordrer også til å henge en ekstra pose på søppelkassa, der man kan kaste bæsjeposene. Så blir det ikke slik at de sorte posene samles i bunnen og ligger og stinker.

En siste oppfordring:

- Hvis du har gode tips og råd når det kommer til hundebæsj - kom med dem! Vi deler gjerne på Facebook - og vurderer å lage noen hundebæsj-vett-regler, sier Vader.

Artikkeltags