Gå til sidens hovedinnhold

Mattilsynet: - Smittsom og dødelig sykdom påvist hos hund i Finnmark

Artikkelen er over 4 år gammel

Valp i Alta måtte avlives.

Mattilsynet har påvist et tilfelle av sykdommen smittsom leverbetennelse (HCC) på en uvaksinert tre måneder gammel valp i Alta, ifølge førsteinspektør i Mattilsynet Maja Kruuse.

– Etter å ha vært veldig syk i noen dager ble den avlivet for å spare den for lidelse. Ingen andre valper i kullet har vist sykdomstegn, og valpene er nå vaksinert, sier hun.

Ukjent smittekilde

Sykdommen finnes i Norge, men er sjelden fordi så høy grad av hunder vaksineres mot leversykdommen. Det er svært smittsom og dødelig virussykdom.  Hva som er smittekilden i dette tilfellet er ikke avdekket, ifølge førsteinspektøren.

– Det kan skje på mange måter, for eksempel transport fra andre hundehold. Det kan være vanskelig å si hvor smitten har kommet fra.

Mattilsynet har som nevnt ikke funnet symptomer hos andre hunder, men de utelykker ikke at det nye tilfeller av smitte kan dukke opp.

– Vi stiller oss avventende for å se om det oppstår flere tilfeller av smitter, sier Kruuse.

Mattilsynet oppfordrer nå hundeeiere om å vaksinere hundene sine og oppsøke lokal veterinær ved behov.

Dette er symptomene

Hos hunder som ikke er vaksinert kan smittsom leverbetennelse forårsake alvorlig sykdom og store lidelser.

Symptomer vil opptre cirka fire til sju dager etter at hunden er smittet av viruset.

De typiske symptomer er diaré, manglende matlyst og magesmerter. Det kan også ses høy feber og nedstemthet. Slimhinnene i munnen og øynene kan fremstå blek og/eller gul, ifølge Mattilsynet.

– Den beste måten å beskytte hunden sin mot HCC er ved å vaksinere. Mattilsynet oppfordrer alle hundeeiere til å sørge for at hunden er skikkelig vaksinert. De som er i tvil om hvorvidt hunden er vaksinert, eller om vaksinen fremdeles virker, kan ta kontakt med en veterinær for hjelp, sier Maja Kruuse.

Viruset kan spres videre de første 10 til 14 dagene etter at en hund har blitt infisert av viruset. Viruset kan også smitte andre hunder via indirekte kontakt med klær, mat skåler, tepper og lignende

Smitter ikke til mennesker

Sykdommen smitter ikke til mennesker, men andre dyrearter i hundeslekten, som rev ulv og sjakal og dyrearter i mårfamilien som mink, oter og ilder kan få sykdommen.

Sykdommen er såpass sjelden at førsteinspektør Kruuse aldri hør hørt om et tilfelle om smitte i Finnmark. Men det betyr ikke at det ikke har vært smitte her før, ifølge henne.

– De fleste hunder er vaksinert, og vi ser sykdommen veldig sjeldent. Det er veldig trist at vi ser denne sykdommen som man kan vaksineres mot. Folk som tror at det ikke er nødvendig med vaksine bør igjen vurdere sin beslutning, sier hun.

FAKTA OM HCC-VIRUS

  • Smittsom leverbetennelse (HCC - Hepatitis contagiosa canis) er en alvorlig sykdom som angriper hundens lever og slimhinner.
  • HCC-virus kan overleve flere måneder i omgivelsene. Alle hunder bør vaksineres mot smittsom leverbetennelse
  • Smittsom leverbetennelse forekommer i Norge, men er ikke særlig utbredt da mange hunder vaksineres jevnlig.
  • Mennesker smittes ikke.
  • Kilde: MSD Animal Health

Kommentarer til denne saken