Måtte avlive Longyearbyen-isbjørnen i natt

DEL

Longyearbyen på Svalbard har flere ganger i det siste fått besøk av en isbjørn. Natt til 1. januar ble isbjørnen avlivet, melder sysselmannen på Svalbard.

Bjørnen ble oppdaget i Adventdalen på vei mot IGP like utenfor bebyggelsen i Longyearbyen rett etter midnatt nyttårsaften. Sysselmannen rykket ut med alt tilgjengelig mannskap og fikk presset bjørnen mot Revneset og Hanaskogdalen, står det på sysselmannens nettside.

- Isbjørnen ble avlivet, ikke på grunn av en akutt situasjon, men de siste dagene har denne bjørnen vist en helt spesiell adferd i forhold til å ville trekke mot bebyggelsen Longyearbyen og således utgjøre en fare for folk i byen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Sysselmannen har forsøkt å unngå avlivning, men har ikke lyktes med dette. Beboere i Longyearbyen har flere ganger observert bjørnen, som altså har returnert gang på gang etter å ha blitt jaget fra byen, og sysselmannen har vært nødt til å gå ut med advarsler om å være varsomme.

- Fordi det ikke har latt seg gjøre å frakte den bort, turte vi ikke lenger ta sjansen på at vi klarte å holde god nok kontroll på den. Vi besluttet derfor til slutt at vi måtte avlive bjørnen. Dette har vi støtte for både i regelverk og i tråd med egen isbjørninstruks, sier hun.

Bjørnen ble jaget med helikopter fra Longyearbyen både 26. og 28. desember. Den har også vært nærgående i et hyttefelt i nærheten av byen. Det har blitt vurdert å bedøve bjørnen for å frakte den bort, men i følge Askholt har det ikke vært tilstrekkelig isbjørnfaglig kompetanse i Longyearbyen i jula til å gjennomføre dette.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken