Gå til sidens hovedinnhold

Mathias (20) døde i arbeidsulykke. Nå må arbeidsgiveren hans møte i retten

Artikkelen er over 6 år gammel

Dumperen 20-åringen kjørte da han falt 20 meter skal ha hatt flere mangler, mener påtalemyndigheten.

Mathias Fors Olsen (20) fra Lenvik i Troms var på jobb på E16 på Filefjell i Sogn og Fjordande da han havnet i en arbeidsulykke 21. november 2012.

Dumperen han kjørte falt 20 meter ned fra en vei og havnet i en elv. Først halvannen time senere ble Olsen hentet ut av det iskalde vannet. Livet til 20-åringen sto ikke til å redde og to dager senere døde han på Haukeland sykehus.

Flyttet til Tromsø

Nå er to av sjefene i entreprenørselskapet Olsen jobbet i, satt under tiltale for brudd på arbeidsmiljø og en rekke sikkerhetsforskrifter i forbindelse med ulykken. Tiltalen er tatt ut av politiet i Sogn og Fjordande.

Saken skulle egentlig gå for Sogn tingrett, men er flyttet til Nord-Troms tingrett i Tromsø siden flere av aktørene - blant annet de tiltalte - holder til i Nord-Norge.

Det er satt av tre dager til rettssaken, som begynner onsdag 4. mars.

- Defekte bremser

Olsen hadde ikke sertifikat for å kjøre den 18 tonn tunge dumperen som var involvert i ulykken. Som Nordlys tidligere har omtalt, skal han også ha vært uten nødvendig verneutstyr og arbeidsklær.

Ifølge påtalemyndigheten hadde den aktuelle dumperen dessuten defekt parkeringsbremse og helt eller delvis defekte bremser på de fire bakerste hjulene. Det skal også ha lekket bremseveske fra kjøretøyet.

«På grunn de tekniske manglene og manglende opplæring mistet Olsen kontroll over dumperen i nedoverbakke, slik at dumperen kjørte i elva», heter det i tiltalen mot entreprenøren, der det også påpekes at ulykkeskjøretøyet ikke hadde vært til sakkyndig kontroll siden 31. mars 2011.

Kritikk fra Arbeidstilsynet

Som Nordlys tidligere har omtalt, rettet Arbeidstilsynet kritikk mot Statens vegvesen og entreprenørselskapene som var involvert i arbeidet på E16 da ulykken skjedde.

I rapporten fra Arbeidstilsynet påpekes det manglende sikkerhetsopplæring, manglende deltakelse på vernerunder og manglende oppfølging av avvik. Videre skal man ikke hatt oversikt over alle som arbeidet på anleggsområdet og heller ikke hatt kontroll på arbeidstidsordningene.

Nordlys har vært i kontakt med en av de tiltalte mennene. Han sier at de ikke har noen kommentar til saken på nåværende tidspunkt.