Gå til sidens hovedinnhold

Med dette trikset får Roger bukt med måseplagen i Tromsø

Artikkelen er over 4 år gammel
For abonnenter

Den høylytte måsen er et sikkert vårtegn i Nord-Norge. Det er imidlertid ikke alle som er like glad i de mange måsene som hekker og lever i byområdene.

Tidligere i år satt Sørreisa kommune opp tre falkefigurer på sykehjemstaket for å få bukt med et økende måseproblem.  Etter en snau måned kan de konstantere at måsene virker litt skeptiske til figurene, og har latt være å hekke på taket. Men de har ikke flyttet langt. Nå hekker de på nabotaket.

Det er imidlertid ikke lett å holde dem unna. For at falkefigurene skal ha noen effekt, må de flyttes på fire ganger om dagen.

Høyfrekvent lyd

Roger Michalsen fra Tromsø har funnet en litt mindre tidskrevende løsning.

Han har installert en boks som avgir en høyfrekvent lyd på takterrassen.

- Lyden kan ikke høres av mennesker og er ikke skadelig, men måsene liker den ikke, sier han til Nordlys.

Han har også hengt opp tau langs rekkverket. I tillegg har han satt opp to uglefigurer.

- Uglefigurene bryr de seg ikke om. Måsene sitter bare ved siden av dem og flirer. Derimot fungerer tauet. Det er vanskelig for dem å sitte på rekkverket når det henger et tau der.

Måse-installasjonen dekker bare halve terrassen, og Michalsen kan fortelle at det er stor forskjell på de to halvdelene.

- Der vi ikke har installert boks med høyfrekvent lyd er det mye måsedritt. Men der boksen henger, er det nesten ikke noe.

Det er nå en måned siden Michalsen installerte måse-forsvaret. Så langt er han fornøyd, men vil vente noen måneder før han konkluderer om det fungerer tilfredsstillende.

- Er jeg fornøyd, kjøper jeg flere bokser med lyd og setter dem opp på resten av terrassen.

Plastikkormer og nylontråd

Michalsen er ikke den eneste næringsdrivende i Tromsø som har gått kreativt til verks i kampen mot måsene. På taket av Skarven har Gunnar Andersen hengt opp nylontråder og uglefigurer.

- Måsene holdt seg borte en stund etter at uglene kom opp, men de er jo ikke dumme. De kommer tilbake når de skjønner at uglene står i ro.

På Clarion Hotel Bryggen har de også satt opp uglefigurer. I tillegg har de lagt ut falske ormer av plast på taket.

 Direktør Inger-Helén Hjemvoll forteller at tiltakene har ført til at måsene holder seg litt på avstand.

- Vi blir nok aldri helt kvitt måsen, men vi har begrenset problemet.

Flere i byen

Andre tips er å henge opp en stor ballong. Ettersom den beveger seg, vil måsene holde avstand. Og har du en takterrasse, kan det være lurt å bevege deg på den daglig slik at måsene ikke hekker der. Tiltakene må imidlertid settes inn før måsene begynner å hekke, for da er det nemlig ikke lov til å forstyrre dem.

Selv om det kan virke som om det blir flere og flere måser i sentrum, er faktisk måsene i tilbakegang.

Ifølge førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, seksjon for naturvitenskap, Rob Barrett, kan årsaken være at mattilgangen er blitt dårligere.

Han forteller at reduksjonen av trålere og sjarker har ført til mindre fiskeriavfall langs kysten , og måsene trekker dermed inn til byer og tettsteder på jakt etter mat.

Flere av måseartene våre er oppført på den norske rødlista. Dette gjelder spesielt fiskemåke (nær truet), hettemåke (sårbar) og krykkje (sterkt truet).

 

Måser

Måsefamilien omfatter et femtitalls arter over hele verden

I Norge og Svalbard opptrer minst 21 måsearter, hvorav 10 ruger.

Begge kjønn deltar i ruging og mating av ungene.

Under næringsjakten lagrer de maten i kroen, og når de skal mate, gulper de den opp igjen til ungene.

Størrelsen på måsene varierer mellom 100 gram (dvergmåke) og 1,8 kg. kroppsmasse (svartbak)

Måser kan være aggressive i hekkeperioder, som varer fra våren til midten av juni, og kan i den perioden angripe mennesker.

 

Kommentarer til denne saken