Gå til sidens hovedinnhold

Denne måsen ble funnet skutt i Tromsø

Artikkelen er over 5 år gammel

- Sjeldent at vi opplever det, sier viltnemndsekretær.

For abonnenter

Bymåsen vinner neppe konkurransen over favorittfugler blant tromsøværinger.

For mange er den synonymt med å bli bæsjet på, stupt etter eller vekket av kaklende hyl på morgenkvisten.

Sjelden kost

Men at noen går til det skritt at de skyter den, er sjelden kost. Likevel var det akkurat det som skjedde i november, fremkommer det av en obduksjonrapport fra Veterinærinstituttet.

Her ble en fiskemåse sendt inn et mistanke om skuddskade og obduksjonen slår fast at et 0,5 centimeter stort prosjektil tok livet av fuglen.

- Både du og jeg vet at folk skyter på måser, men det er faktisk noen år siden sist vi fikk inn noen som var skutt. Det er sjeldent at vi opplever det, sier Bo Eide, sekretær i Viltnemnda i Tromsø.

Fredet art

Han synes lite om at det løsnes skudd mot måser, som er en fredet art.

- Det er ingen jaktbar art og generelt skal man ikke skyte på ting man ikke skal spise, kommenterer Eide.

Han har riktignok fått med seg at slettes ikke alle tromsøværinger er like begeistret for måser. Ikke minst under hekketiden på våren.

- Det er stort sett under hekketiden at man hører om vanskelige måser, men dette har skjedd i november. Da er det ikke mye som foregår. Om det er noen som lenge har båret nag mot måsen, eller hva som har skjedd, vet vi ikke, sier han.

Vanlig prosedyre

Selv om det er sjeldent at Tromsø kommune kommer over måser som er skutt eller mistenkt skutt, utelukker han ikke Eide at det skjer oftere enn en får med seg.

- Dersom en måse blir skutt i skogen, går naturen sin gang. Da blir den jo spist opp, sier han og legger til at det er vanlig prosedyre å sende inn måser til obduksjon dersom man mistenker at de er skutt.

- Her var det blod og lignende som gjorde at det var mistanke om skuddskade. Da pleier vi å sende fuglene inn, sier han.

Kommentarer til denne saken