Marius var mer enn gjennomsnittet glad i bil og motor. Drømmen var å bygge sin egen bil for å kjøre på bane med, men slik gikk det ikke. Etter en kort tids sykeleie døde Marius i desember 2018, bare 22 år gammel. Steffen Tomasdal forteller om sorgen da broren gikk bort.

– Jeg var egentlig ikke klar over hvor alvorlig det var. Tror ingen var klar over det, men så begynte det å bli virkelighet. Marius ble sykere og sykere, til han døde på sykehuset i desember. Lillebror var min beste venn og vi gjorde alt sammen, og jeg fikk en stor sorg over meg, sier han til Rana Blad.

Han tok på en måte de samme stegene som jeg gjorde. Bare tre uker før han ble innlagt på sykehuset var jeg sammen med han og hentet drømmebilen hans, samme type bil som jeg har stående på låven.

Vi jobbet begge i bilbransjen og veldig opptatte av unike biler, så det var mye bilrelaterte ting i bildet når vi gjorde ting sammen. Han var alltid med når jeg skulle på diverse arrangement og konkurranser på andre steder, og ellers på hjemmebanen. Når jeg var bortreist og ikke hadde tid til å delta, var han der og deltok for meg. Marius var en fantastisk turkompis og co-pilot. Derfor ble det veldig tomt da han gikk bort, sier Steffen Tomasdal Rana Blad.

Stor jobb

Etter at broren gikk bort sto banebilprosjektet fortsatt uferdig. For å få noe å gjøre, og for å hedre sin brors minne, ville Steffen ferdigstille dette.

Timer etter timer jobbet han med bilen for å få den slik broren hadde ønsket seg. Han sier at han fikk mye hjelp av kompiser og god støtte fra arbeidsplassen, som lot han få jobbe på verkstedet med prosjektet, uten dette hadde nok ferdigstillelsen ikke vært mulig.

Nå ser han på jobben med å ferdigstille bilen som en bearbeidelse av sorgen.

– Det var helt spesielt å jobbe med bilen. Vi snakket ofte om hvordan den skulle se ut, og hva han ville med prosjektet.

Dette var ting jeg tenkte på under jobbingen. Den var jo et skall, men stort sett alle deler var innkjøpt og lå klare for montering og lakkering. Jeg følte dette var noe jeg ville gjøre for å hedre Marius, sier han.

Broren valgte fargen

Dagen før broren døde tok Steffen et bilde av bilen og dro til ID-reklame for å få laget et utkast i Photoshop. Marius måtte bestemme fargen.

– Jeg fikk laget flere skisser med forskjellige farger av bilen. Jeg ville at Marius skulle velge farge. Da jeg kom tilbake på sykehuset var han veldig dårlig, men han greide å nikke til den oransje fargen. Jeg lovet han at jeg skulle gjøre ferdig bilen hans, og slik ble det, sier Steffen.

Gir bort pengene


Nå vil han gjøre mer for brorens minne. 

Steffen vil ikke beholde bilen selv, men han vil heller ikke tjene penger på den. Derfor selger han den til 60.000 kroner eller mer, og alle pengene skal gå til Barnekreftforeningen.

– Pengene gir jeg i min brors navn slik at alt det som har skjedd skal få litt mening. Akkurat nå er det bare meningsløst og jeg håper på mest mulig for bilen slik at man kan overføre en god sum til Barnekreftforeningen. Jeg skal ikke ha en krone selv, sier Steffen.

På ACR


Nylig fikk han fraktet bilen dit den hører hjemme, og fikk testkjørt den noen runder på ACR for en siste sjekk.

– Det var en svært spesiell opplevelse. Det var jo her Marius skulle kjørt med bilen, men slik ble det ikke. Det jeg kan fortelle er at bilen fungerer meget godt, men det får være opp til den som kjøper den å gi jernet. Det skal ikke jeg gjøre, sier han.

– Og hvordan blir det den dagen bilen selges?

– Jeg har ikke tenkt så langt, men det er vemodig å selge den. Jeg håper vel innerst inne at bilen går til noen lokalt, slik at jeg får se bilen i drift på treninger og arrangementer i nærområdet, sier Steffen Tomasdal.

På årets Sommertreff

I slutten av juni arrangeres Sommertreff på ACR, et treff brødrene var opptatt av. Daglig leder Stian Tjosaas er imponert over det Steffen Tomasdal gjør.

– Sommertreff er svært stolte av å kjenne så mange gode ambassadører for bilmiljøet, og Steffen har i flere år vært framtredende både på banen og på utstillingsområdet, med en god rad pokaler på hylla.

Den gode gjerningen han nå gjør med å ferdigstille bilen slik som lillebror ønsket, og donere pengene fra salget til barnekreftsaken, er en fantastisk gest, Det viser det sterke båndet det har vært mellom brødrene.

Sommertreff verdsetter høyt at man stiller opp for familie og venner. Vi er selv en bedrift drevet av et samboerpar, med uvurderlig hjelp fra familie og venner. Dette hadde ikke latt seg gjøre uten den hjelpen vi får fra våre nærmeste.

Den jobben Steffen har gjort for å minne sin lillebror ønsker Sommertreff å hedre, ved å gi den som kjøper banebilen gratis banekjøring på årets treff, slik at bilen blir brukt på den arenaen den var tenkt for, sier Tjosaas.

Dette er bilen

Bil: Nissan 200 SX Silvia 180sx s13 Rocket Bunny R.Y.O driftingbil.

Årsmodell: 1995

Karosseri: Coupe